Gençlere danışmak şart, hatta çocuklara

Yayın Tarihi: 31/05/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Fransızlar der ki: "Yaşlı yapabilse, genç düşünebilse!"

Bu söz, tecrübe ve enerjinin bir aradalığını idealleştiren resmi bir ideoloji baskısı hissettirir aslında. İtiraz edilmesi gereken bir baskı. Direniş gösterilmesi gereken bir baskı.

Buna en güçlü direnişi ise yine bir Fransız filozofun gösterdiğini, gerek gençlere olan eğitici araştırmalarından gerekse hakkında tezler hazırlanmış bir cümlesinden görürüz.

1. Dünya Savaşı sonrasının en yaratıcı ve en verimli araştırmacılarından ve günümüzü bilen filozoflardan olan Pirere Bourdieu, bugünün sosyolojisinin temel kuramcılarındandır. Yirmibirinci yüzyıl sosyolojisine miras kalacak en sistematik ve kapsamlı epistemolojik girişimin sahibidir. Farklı dönemde yaptığı çalışmaları sosyolojisinin iki temel sorunu olan "yeniden üretim" ve "alan" sorununun kapsamını derinleştirdiği çalışmalar olarak okunabilir.

Pirere Bourdieu gençleri tanımlarken "yaşlıların; iktidarlarını ellerinden bırakmamak için uydurdukları bir sınıf ayrımı" şeklinde ifade eder. Bu tanımlamayı ilk duyduğum andan itibaren keyifle yineliyorum. İçselleştirerek üstelik, hak vererek.

Zaman hızla değişirken, sadece bireyleri ve toplumları değil, hükümet etme yöntemlerini ve gelecek planlarını da değiştiriyor. Bu değişim gençlere duyduğumuz ihtiyacı son derece artırıyor. Seçilmişlerin yaş ortalamasına baktığımızda, tecrübeleri olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. Ancak, altmışlı yaşlarda insanların, bugün 15 yaşında olan bir çocuğun 20 yıl sonrasını organize etmelerini beklemek de ütopik. Bu noktada, gelecek hakkında endişe duymamak elde değil.

Meclisimizin her iktidar döneminde, gençlerden ve hatta yaşları 18'in altında olan kitlelerden oluşan danışma komiteleri kurması artık bir gerekliliktir. Gençleri aramıza almak, onlara sadece parti programlarında ve seçim meydanlarında hamasi nutuklarlahitap etmek değildir. Yönetimin ve gelecek planlarının, kısacası gerçekçi bir geleceğin doğal süreci yapmak ve katılımcı olmalarını sağlamak bu yüzyılın akılcı yönetim şekli. Ancak bu şekilde yarınları daha uzak mesafeli görebiliriz.

Böylece siyasetçiler, grileşen "siyaset adamı" tanımını belki yeniden beyaza döndürürler. Yoksa bir süre sonra, siyaset yapmak isteyen birey bulmak zorlaşacak. Her şey griden siyaha kayacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları