Bakalım bu makaleden kimler neler alacak?

Yayın Tarihi: 20/07/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Bakalım bu makaleden kimler neler alacak?

Başlığın Rusça yazılmasında elbette bir anlam var.

Çünkü anlamı Rusya ile ya da seksenlerden sonra doğanların bilmediği ülke olan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile yakından ilgili. Hatta ifadenin Türkçe karşılığı bu ülkedeki bir kavram olarak yayıldı dünyaya. (Gerçek bu değil ama bizim nesil böyle duydu, öğrendi.)

Rusça bu başlığın Türkçedeki karşılığı "Yeniden Yapılanma" yani Perestroyka!

*

Perestroyka, seksenli yıllardan itibaren gerçekleşmeye başlayan ve SSCB'de yaşanan ekonomik ve siyasi sistemi yeniden yapılandırmasını ve reform hareketlerini anlatıyor. Daha önceki yıllarda ilk olarak 1979'da Leonid Brejnev tarafından önerilmiş, dönemin devlet başkanı Mihail Gorbaçov tarafından desteklenmiş ve teşvik edilmişti. Bir yandan yapısal çöküş ve içinden çıkılamaz siyasi yapıdan kurtulmak, diğer yandan halka rağmen ve halka karşı duramamanın sonucuydu aslında. (Farklı teorileri ya da kapitalist etkiler de vurgulamak gerekir.)

SSCB'de sosyalizmin halk üzerindeki etkisi olumsuz bir dönüşüme gittikçe, -diğer bir söyleyişle dünyanın geriye kalanında olup bitenler o coğrafyayı dönüştürdükçe-, sistem işlemez hale gelmişti. Bunun üzerine ekonomiyi biraz serbestleştirerek devletin bütünlüğünü korumaya çalışan Gorbaçov, tam aksine devletin parçalanmasına sebep oldu.

Gorbaçov, kendinden öncekilere göre ekonomi ve devlet yönetimine daha liberal bir bakışla yaklaşmış bu nedenle geldiği temel de dahil olmak üzere birçok fraksiyonlarca hep eleştirilmiştir, suçlanmıştır.

Aslında Perestroyka ya da bizdeki anlamı ile Yeniden Yapılanma, bir rastlantı sonucu doğmadı.

Devlet kurumlarının çöktüğü, sistemin çalışmaz hale geldiği, devlet ilişkilerinin irili ufaklı mafya ve benzeri organizasyonlarla iç içe döngülere girdiği, verimsiz işletilen devlet kurumlarının battığı ancak devleti idare edenlerin her şeyi görmezden geldiği, gelecek planlarının tıkandığı, işe almaların ya da atılmaların adam kayırmalarla yapıldığı, devletin tüm işlerinin yandaşlara sunulduğu, umutların tükendiği ve tüm bunların ardarda gelen iktidarlarca sürekli halka yaşatıldığı uzunca bir sürecin neticesiydi. Rastlantı değildi.

Daha kapitalist bir sisteme geçilmesi halkın yıllanmış yaşam alışkanlıklarına ve anlayışlarına göre, iyi mi oldu kötü mü tartışılır. Ancak temelden sarsılan bir sistemin Perestroyka deneyimine erişmesinin kaçınılmaz olduğuna SSCB bir örnektir.

Bu örnekte hem süreç önemli bir tecrübedir hem de sonuç.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları