"Cuntayla savaşım"

Yayın Tarihi: 05/08/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Melina Mercouri'nin Yunan Cuntası tarafından vatandaşlıktan atılmasından sonra yazmaya karar verdiği hayatını anlatan hatıralarının bulunduğu, 1988 basımlı bir kitap, "Cuntayla Savaşım"

Bir sanatçı, sinema oyuncusu olarak döneminin en iyileri arasına giren Mercouri'yi bu yanıyla tanımamız mümkün. Ancak onun mücadele yılları var. Kazanımla sonuçlanan mücadele yılları.

Aşığı olduğu ülkesine bağlılığı yanında, ülkesinin demokratikleşme sürecindeki acılarını da yansıtmış hatıralarına. Çünkü bu acıları birey olarak en derinden yaşayanlardan biri.

Darbeci cuntanın demokrasiyi hiçe sayarak ve can alarak idareye gelmesi, Türkiye'nin 15 Temmuzunun aksine ne yazık ki başarılmıştı Yunanistan'da. Darbeci cunta, yıldırmak ve vazgeçirmek için tüm yakınları ile birlikte kendi üzerine kurduğu yok edici baskıdan sıyrılmayı bilecek kadar dirençli ve inançlı olması, başka bir dikkat çekici yanı olarak karşımıza çıkıyor, Mercouri.

*

Mercouri 1994'te öldü. Ardında acılarına ve zorluklarına rağmen, yüksek devinimli bir yaşamı yaşayarak geride bırakmış olarak ve bu bıraktıklarının yanına demokrasi mücadelesini de ekleyerek.

Ülkesinin demokrasi mücadelesinde en ön saflarda yer alan Mercouri, bu vasfı sayesinde cuntanın hedefi olmuş ve Yunan vatandaşlığından atılmıştı.

Kararın verildiği gün kendini vatandaşlıktan atan cuntanın liderini hedef alan açıklamaları tarih önünde onu haklı çıkarmakla kalmadı, kozların değişeceği günleri görmesini de sağladı.

Melina, vatandaşlıktan atıldığı gün gazetecilere verdiği demeçte, "Yunanlı doğdum, Yunanlı öleceğim ama Albay Papadopulos faşist doğdu faşist ölecek" demişti.

Kitap yazıldığında Mercuri, acılarını yaşaya yaşaya geride bırakmış ve Yunanistan'ın Kültür Bakanı olmuştu. Aynı tarihlerde ise Albay Papadopulos, ömür boyu hapis cezasının ilk 14 yılını yatmıştı.

Kaderin döngüsü gibi görünsede, doğrunun biricikliği ile ilgiliydi aslında yaşananlar. Biri ülkesi için mücadele etmiş, bir diğeri bu mücadelede cunta zihniyetli bir felsefe ile diktatörlük yaratmıştı.

Melina Mercuri'ni hakkında; sanatı, sinema oyunculuğu, bakanlığı ve mücadelesi için yazılacak daha çok şey var. Okunacak da çok şey var, esas olanın demokrasi olduğunun bilinci ile.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları