Paradikmalarımızın gücü

Yayın Tarihi: 15/08/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Diyelimki başka bir şehrin merkezinde belirli bir yere gitmek istiyorsunuz. Kentin yol haritası, istediğiniz yere ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Ama diyelim ki size yanlış harita verildi. Bir baskı hatası yüzünden üzerinde gideceğiniz yerin adı yazılı olmasına rağmen harita başka bir şehre ait. Boş yere nasıl didineceğinizi, gideceğiniz yere varabilmek için göstereceğiniz çabanın nasıl boşa çıkacağını düşünebiliyor musunuz?

Gayretinizi artırır, çalışmanızı yoğunlaştırır, son derece konsantre olarak çaba gösterebilirsiniz. Ancak tüm bu çabalarınızın tek bir sonucu olur. O da yanlış yere daha hızlı gitmenizdir.

Haritayı okuma ya da olumlu düşünme konusunda tutumunuzu yüksek seviyeye ulaştırabilirsiniz. Ama yinede istediğiniz yere ulaşamazsınız. Bunu umursamayabilirsiniz. Tutumunuz öylesine olumludur ki, nereye giderseniz gidin mutlu olursunuz.

Ne var ki, yine de yolunuzu kaybetmiş olursunuz. Temel sorunun davranış yada tutumunuzla bir ilgisi yoktur. Bu, tamamen elinizde yanlış harita bulunmasıyla ilgilidir.

Elinizde doğru haritası varsa, o zaman çaba önem kazanır. Yolda sizi hüsrana uğratan engellerle karşılaşırsanız, o zaman tutum büyük bir fark yartabilir. Ancak ilk ve en önemli koşul haritanın doğru olmasıdır.

Hepimizin kafasının içinde bir çok harita vardır. Bunlar iki ana gruba ayrılabilir:

Şeyleri oldukları gibi gösteren haritalar, yani gerçeklikler; ve şeylerin nasıl olmaları gerektiğini gösteren haritalar, yani değerler. Yaşadığımız herşeyi bu zihinsel haritalara göre yorumlarız.

Ender olarak doğru olup olmadıklarını kendi kendimize sorarız; genellikle bunlara sahip olduğumuzun farkına bile varmayız. Yalnızca gördüğümüz şeylerin gerçekten öyle olduklarını ya da öyle olmaları gerektiğini varsayarız.

Tutumlarımız ve davranışlarımız da bu varsayımlardan doğar. Onlar, görüş biçimimiz, düşünce ve davranış tarzımızın kaynağıdır. Bu nedenledir ki yol haritamız çok önemlidir. Bir tutum değerlidir. Ancak yolu önceden doğru belirlemezsek yukarıdaki örnek gibi, tutum ve davranışın anlamı sonuç vermeyecektir.

Bu hayatı anlamanın felsefe yolu ile edinilmesine önemli bir örnekken, öğreti davranış ve tutuma, hakiki yol haritası çıkaran tecrübe ve birikime sahip bir olgudur. Bunun değerini kaybolmadan öğrenmek gerekir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları