Öteki de olabilmek

Yayın Tarihi: 12/10/16 08:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+
Yeryüzünde süregelen eşitsizliklere, sömürülere, çelişkilere, anlaşmazlıklara, hatta anlaşır gibi yapmalara karşı tüm insanlık aciz durumda.

İnsanların, başka insanları benimsemeleri, duygusal ve meta temelinde ayrıştırmaktan vazgeçmeleri sadece bir ütopya. Üstelik yüzyılımızda, kirli bir ütopya. Çünkü, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, Batının ifade ettiği, insan hakları, mülteci hakları, çocuk hakları, kadın hakları ve benzeri tüm; sözde eytişim (diyalektik) ama gerçekte üst aklın kontrol amaçlı organizasyonları birer düzmece. Bunları anlamak zor değil artık.

Örneğin, tarih ilerliyor ve kimi yerlerde, ne yaşarsanız yaşayın, başan (dominant) güç tarihe notlarını kendi istediği gibi düşüyor. Siz yerelde ne derseniz deyin, onlar globalde istediğini söylüyor. Kitlesel etkiler de bu minvalde ilerliyor.

Acımasızca.

Oysa benimsemek, kendi içine kapatmak ya da ötekine karşı kapanmak olarak anlaşılmamalı. Ötekini benimsemek, toplum içinden başlayarak, makro düzeyde toplumlar arası yapılara kadar, sınırların herkese açık olması demek.

Öteki de olabilmek, öteki ile yaşayabilmek, kültürler arasında ötekine yaşama alanı sağlamak, bireylerin göreceli (izafi) olmayan, rasyonel (aklın kurallarına dayanan) anlamda eşit haklara sahip olmasına özen göstermek, tek bir gezegende bir arada yaşamanın ön koşulu olabilmeli.

İnsanın akıl genetiği tektir. Her bireyin aklı özerk (otonom) doğar. Büyüdükçe bağımsızlaşır, ilkel ve yetersiz bir anlam olsa da demokratikleşir. Öteki de olabilmeyi yitirmeye başladığında ise faşistleşecektir.

İstisnasız herkesi, koşulsuzca anlayabilmekten uzaklaşılan her adım, birey için, kabul etse de etmese de, gizli faşist düşüncenin pençesine düşmeye doğru ilerler.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları