Rüya

Yayın Tarihi: 22/12/16 08:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+
Bugün, yeni bir hayatın başladığı ilk günün üzerinden tam 121 yıl geçmiş.

Bugün, içindeki sihirle insanı, hayatın başka bir boyutuna taşıyan yeni hayallerin yıl dönümü.

Bugün, halka açık ilk gösterimle Lumiere kardeşlerin sinema maceralarının başladığı gün.

121 yıl önce, halka açık ilk sinema gösterimi, Paris'te Rennes Sokağı'nda yapılmıştı. Aynı yıl ve aynı ayın 28 Aralık tarihinden itibaren de Capucines Bulvarı'ndaki Grand Cafe'nin bodrum katında düzenli gösterimler başladı. Sinemaya adını verenler, kaydında ve gösteriminde kullanılan makineyi icat edip ilk filmleri çekenlerdi. Yani Lumiere kardeşlerdi.

Sinema 19. yy'ın sonunda hayata geçse de, aslında çok eski bir alandır. Çünkü sinema, ilk rüyadan bu yana var olan bir yapı aslında. Rüyalarımızı hatırlayalım.

*

Lumiere kardeşlerin ilk filmi olan Sortie des Usines Lumiere a Lyon yani Lumiere Fabrikası'ndan Çıkan İşçiler ve bir trenin istasyona yaklaşmasını kesit alan iki filmdi. Bu tren filmini izleyenleri o kadar etkilendiler ki yerlerinden kalkıp salondan dışarı çıkmak isteyenler bile olmuştu. Bu filmlerin her biri 17 metre uzunluğundaydı ve yansıtıcı ile çevrildiklerinde 46 saniye sürüyorlardı. Tüm gösterim boyunca ise 10 kısa film gösterilmişti.

İzleyenler, "izleyen" sıfatını da dünyada ilk kez alan insanlar oldular.

Üzerinden 121 yıl geçti. Şimdilerde sinema dünyanın merkezinde. Teknolojinin gelişimi ile de hayatın içinde.

Bir yandan sanat, bir yandan anlam paylaşımı.

*

Aslında insanın ilk rüyası ile başlayan sinema hayali bugün, Derviş Zaim'in harika filmi "Rüya" ile iç içe. Yıllardır izlerim tüm filmlerini, severek gurur duyarak. Ancak "Rüya" bir başka. Yarın Girne Amerikan Üniversitesi'nde filmin söyleşisi olacak. Derviş Zaim'e filmin derinliklerini soracağız. Derviş Zaim'in "Rüya"sı çok iyi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları