Siberpsikoloji

Yayın Tarihi: 23/12/16 08:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+
Terim son derece yeni. Ne anlattığı ise adından belli. Siber alem nedeniyle şekillenen psikolojik durumları anlatıyor. Derinlerine daldığımız siber hayat ve özellikle sosyal medya artık tartışılır durumda. Kişilik yapılarımızdan, duygularımıza, davranışlarımızdan düşüncelerimize kadar her şey sosyal medya ile dönüşmekte.

Bu nedenle dünya, elbette bizden farklı şeyler konuşuyor ve bu konularda araştırmalara imza atıyor. Onlardan biri de Facebook konusunda. Bu çalışmalara göre, "Facebook'ta çok fazla dolanarak başkalarının "mükemmel" hayatlarına, ailelerine ve tatil fotoğraflarına bakmak, bu konuya bağımlı hale gelenleri mutsuzlaştırabilir" deniyor.

Danimarka'da, Kopenhag Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre sosyal medyada vakit öldürmek kıskançlığa yol açabiliyor. Araştırmacılar, özellikle başkalarıyla iletişime geçmeden sosyal medyada dolanmanın daha olumsuz etkileri olduğu hakkında uyarıyorlar. Çoğu kadın olmak üzere 1300'den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, Facebook gibi sosyal medya sitelerinin tatmin duygusunu ve duygu durumunu olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Araştırmacılar, başkalarının sosyal medya sayfalarına çok fazla vakit ayıran ve gerçekçi olmayan karşılaştırmalar yapan kişilerin olumsuz duygulara kapılabileceklerini söylüyor. Saatlerce bilgisayar ekranına bakarak sosyal medyada vakit geçirenlere yeni bir yöntem önerdiler.

Bu öneri yabancı bir bilgi değil ama eski bir bilgi. Öneri, sosyal medyada vakit öldürmek yerine, başkalarıyla iletişime geçen kişilerin çok daha olumlu duygular deneyimleyebildiği yönünde.

Araştırma ayrıca mutluluğa ulaşmak için başka bir yöntemin de bir hafta boyunca sosyal medyayı kullanmamak olduğunu savunuyor.

Bağımlılık mücadelesi gibi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları