"Gösterilen" şiddet

Yayın Tarihi: 27/12/16 08:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+
Karşıt anlatının, anlatılana güçlü bir vurgu yapmak için, anlatılanın kendisini içermesi sinemanın önemli bir yöntemidir.

Stanley Kubrick, kültürden kültüre farklı anlaşılan bir yönetmendir. Örneğin yetmişlerin başında çektiği Otomatik Portakal filmi, ilk cümleme örnektir. Kubrick, sistemin ve sosyal yapının geldiği dejenere yapıyı, daha o günlerde belirginleştirmiş ve daha sonra gelecek olanları da içine katarak yansıtmıştır. Geçen zamanı ve bu zaman boyunca olanları şimdi daha iyi anlıyorum. Ancak şimdi en az Otomatik Portakal'a hatta fazlası bir anlatıma ihtiyacımız var, ne yazık ki.

Kubrick, anlattığına güçlü bir vurgu yapmak için, gelecekten gelecek olan şiddeti de içerecek kadar şiddet kullanmıştır. Bozulmayı anlatmak için bozulmayı gözler önüne sermiştir.

O günlerde film yasaklanmıştı.

Filmin özellikle şiddeti de içine alan bozulmanın, o dönemde var olanla daha sonra artarak var olacak olanı birleştirerek ve şiddetin gelişini, sadece bireysel açıdan değil, toplumun kurumsal şiddete maruz kalmakta olduğunu ve kalacağını da vurgulayarak, bireyin şiddetine göre toplumsal yapılarla bireyin üzerine aşırı dozla gelen ve gelecek olan şiddeti de anlatmıştır.

Önermek isterim ama sadece deneysel bir film izlemek isteyenlere.

Çünkü 1971 yılı yapımı Otomatik Portakal ya da orijinal adı ile A Clockwork Orange tahammülü zorlayan bir şiddet filmi. Ancak içerdiği şiddetin etkisinin de üzerinde bir eleştiri filmi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları