Nietzscheleştirebildiklerimizden misiniz?

Yayın Tarihi: 30/12/16 08:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+
Felsefede ilerleyenlere, hayatın hakikatinin felsefe zerinden anlamlandığına inananlara, bu alandaki öğrencilere, ikinci el öğrencilere ya da yaşamındaki kavramlara zaman zaman felsefeden yardım çağıranlara bir kitap önerisi yapmak isterim.

Ordan burdan cümle kopyalayıp yeni kamusal alan olan sosyal medyada paylaşarak, felsefenin ekseninde olduğunu düşünen, zanneden, kendi kendilerine bu aldanış içinde olanlara değil bu yazı dolayısı ile. Felsefeyi bu enli indirgeyici bir formasyonda görenler, bu makaleyi okumaya devam etmeye bilirler.

*

Spurs: Nietzsche's Styles/Eperons: Les Styles de Nietzsche.

Okur moduna geçecek olan kitleye belirtmek gerekir ki, böylesi bir kitapta -bilenleri için söylüyorum- doğrudan Nietzsche aramak rasyonel değil. Elbette bir Derrida çalışmasında, Nietzsche basit bir algısal tarzla izlenmiyor. Zaten bu lineer izlenme kaygısı taşıyan Nietzsche'nin bugüne kadar ki izlerine de karşı olurdu. Derrida bunu yapmadı.

Bir yazar, bir sözcük koordinatörü, yazdığı metne bir isim koyarken aslında neyi tehlikeye atar? Bir isim bir başlık, yazının kendi içsel felsefe yolculuğunda acaba metni sınırlar içerisine alır mı? Ya da kanonik bir açılım zorlaması yaratır mı?

Bu sorular yerine tıpkı Nietzsche'deki gibi, Derrida'da da, ayrıma varmak zordur. Ancak Nietzsche'yi Derrida yazdığında, herşey misli ile zorlaşır. Derrida tam da bunu felsefik bir başatlığa yüceltircesine, "Nietzsche metninin geleceği kapalı değildir" argümanını ortaya koyar. Kitap bu serüvene bir yolculuktur.

Bu durumda hep sorulanın dışına çıkarak Nietzsche nedir? Nasıl konumlanmıştır? Yoksa Nietzsche,iki savaş arasında Avrupa'nın Nazi faşizmini kendine mal etme/etmeme çatışması kadar sığ bir şölenin tepkisi midir?

Hepsi Derrida metninde doyasıya var.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları