Nazım'la bir yeni yıl

Yayın Tarihi: 01/01/17 08:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+

Aşkın, hayatın ve mücadelenin ustası Nazım Hikmet, "Başlayalım mı üstat?" diye sorar, 50 yıl sonra ilk kez kalbimize ulaşan sesiyle. "Başla reis" diye cevap verir, ses kaydını alan ve itina ile saklayıp ailesine saklamalarını vasiyet eden değerli üstat Bedri Rahmi Eyüboğlu.

*

Zamanın ruhu olduğuna inanmışımdır hep. Zeitgeist bunu anlatan bir sözcüktür. Usta'nın 50 yıl önce kaydedilen sesini 50 yıl sonra ilk kez duymak, zamanın ruhuna dokunmak gibi.

Zaman geçiyor. İstesek de istemesek de.

Doğduğu anda başlıyor insan ölmeye. Buna rağmen, aslında inananlar için insan ölmez, ölümü tadar sadece. Kimileri bunun tadını yaşarken anlamaz, ölmeyeceklerini sanarak.

Yeni bir yılın gelişi de zamanın eksilişi aslında. Önemli olan bu senelere neleri sığdırdığımız "sağlıkla, mutlulukla, huzurla, sevgiyle ve iyilikle". Gerisi teferruat.

Saatler bir yılı daha çalıp giderken hayatımızdan, geride bıraktığımız yıl boyunca yaşadığımız yitimlerimizi de anarak, bir Nazım şiiriyle mutlu yıllar dilerim. Tüm dilekleriniz gerçeğe dönüşsün.

*

"Bütün yolculuk boyunca hasret ayrılmadı benden.
Gölgem gibi demiyorum,
çünkü hasret yanımdaydı zifiri karanlıkta da.
Ellerim ayaklarım gibi de değil,
uykudayken yitirirsin elini ayağını.
Ben hasreti uykuda da yitirmiyordum.
Bütün yolculuk boyunca hasret ayrılmadı benden.
Açlıktı, susuzluktu demiyorum,
sıcakta soğuğu, soğukta sıcağı aramak gibi de değil,
giderilmesi imkânsız bir şey,
ne sevinç ne keder,
şehirlerle bulutlarla türkülerle de ilgisiz,
içimdeydi dışımdaydı.
Bütün yolculuk boyunca hasret ayrılmadı benden.
Zaten elimde ne kaldı bu yolculuktan,
hasretten gayrı."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları