Her dakika

Yayın Tarihi: 04/01/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Bizler kendi dünyalarımıza gömülmüş, sıradan gündeliğimizi, dünyanın en önemli meselesi sanırken, dünya kendi hayatını yaşıyor. Bizden habersiz, bizim dışımızda.

Bazen, yaşadıklarımızı, yaşadıklarımızı yaşadığımız coğrafyayı dünyanın merkezinde sanırız. Kibirimiz bize bu yanılsamayı yaşatır. Ancak gezegende akan zaman tümümüzü ilgilendiren ve bireyselliğin anlamsızlığını ifade eden olaylarla dolu. Bunları öğrendikçe, bireysel olana duyulan kibirli önem belki azalır diye düşündüm.

*

Dünya kendi hayatını yaşarken, gezegenimizde her bir dakikalık zaman diliminde neler oluyor hiç merak ettiniz mi? Ben ettim ve araştırdım. İnsanı şaşırtan şeyler olduğunu öğrendim. Mesela acizliğimizin en önemli göstergelerinden olan depremler. Dünyada her 60 saniye içerisinde ortalama 25 kez deprem oluyor. Bir çocuğumuzu şimdiki ya da çocukluk korkusu yıldırımlar. Yine sadece bir dakika içerisinde ortalama 360 kez yıldırım düşüyor. Herşey kötü değil elbette. Mesela her bir dakika da 250 bebek doğuyor. Bu gülümseten yanı olsa da, ne yazık ki bu bebeklerin 133 tanesi sefalet içindeki ailelere doğuyor. Yine bu 250 bebeğin 13 tanesinde bir engel oluyor, engelli doğuyorlar. Aynı bir dakika içerisinde 55 bin varil petrol tüketiliyor. Mesela Niagara Şelalesi'den 31 bin 600 ton su dökülüyor. Öte yandan 960 milyon ton su, dünya yüzeyinden buharlaşıyor. Bir Sinek Kuşu dakikada 4 bin kez kanat çırpıyor ve biz kendimizi ondan güçlü sanıyoruz. Vücudumuzu bile yöneten biz değilken üstelik. Vücudumuzdaki her bir hücrenin içerisinde dakikada 6 milyon kimyasal reaksiyon gerçekleşiyor. Bizden habersiz, kontrolümüz dışında! Ama biz kibirimizden vazgeçmiyoruz!

Ekonomi de ilginç. Masela her bir dakika içerisinde dünyada, ünlü spor ayakkabı markası 36 bin dolar kazanıyor. Ancak bu fabrikanın Vietnam'daki işçileri aynı bir dakikada sadece 1/10 sent kazanabiliyorlar. Zanginlik ilginç birşey. Vietnam'daki işçilerle kıyaslayıp bize gelir adaletsizliğini haykıran bir örnekle, Bill Gates dakikada 15 bin dolar kazanıyor. Aynı dakika boyunca sadece Yağmur Ormanları'nda 2 bin 40 ağaç kesiliyor.

Her altmış saniyede ortalama 107 insan ölüyor. Ünlü ama sağlıksız hamburger markası zincirinde, dakikada 4 bin 5 yüz hamburger satılıyor ama aynı dakikada 18 kişi açlıktan ölüyor.

Biz dünyada bunları yaşarken evren de durmuyor. Bir dakika içerisinde güneş uzaya 60 milyon ton madde fırlatıyor. Bin sekiz yüz yıldız patlıyor, sonu yaşıyor. Biz hala kibirimizle yaşıyoruz! Ne başı ne sonu göremeyen kör hislerimizle.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları