Ajandamdaki not: Umut ve Cenevre

Yayın Tarihi: 09/01/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Her toplumun ortak ajandası vardır. Kıbrıs Türk toplumunun bile!

Bugün içeride yaşadığımız "her şey"e rağmen gündemimiz Cenevre.

Toplumsal ortaklıklarımız görece ülkemizde unutulsa da, iç barıştan görece uzak olsak da, uzlaşı kültürünü görece yitirmiş olsak da, toplumsal ajandamız bugün 5'li zirveyi not düşüyor.

Bir ülkede toplumun her anlamdaki iç farklılıkları, elbette toplumsal ölçekte bir zenginliktir. Ancak bu iç farklılıklar toplumsal ortaklıkların üzerinde bir yapıya dönüşürse, o toplumun sonu gelir. Acılar, mutluluklar, kazançlar ve yitimler toplumların ortak başarılarını ve ortak travmalarını oluşturur. Ancak bizde durum bundan farklı durumda.

Bizim adamızda, ortak mutluluk başkalarının ortak acıları üzerine kurulmuş. Ortak acılarımız üzerine de başkaları ortak mutluluk kurmuş. Kaybeden kazanana, kazanan kaybedene endeksli olmuş yıllarca.

*

Her ülkenin tarihten aldıkları dersleri olduğu gibi, umutları da vardır.

Bireysellikten ayrılmanın, toplumsal yaşamanın ögelerinden biri olan, hep birlikte düşünülen, hep birlikte hayal edilen, hep birlikte amaç edinilen umutları vardır.

Bu umutlar bugün Cenevre için beslendiği gibi bazen, zamana yenilirler. Ne beklendiğini bile önemsiz kılar zaman. Zaman güçlüdür. İnsandan daha güçlü.

"Beklemek" kendi başına bir yaşam sahibi olup çıkar. Sadece beklemek, tek başına beklenti olur. Kıbrıs adasının, insanları da böyle.

Bekliyoruz…

Artık neyi beklediğimizi bile bilmeden.

Önümüzde hiç eksilmeyen yeni tarihler, yeni yapılanmalar, yeni planlar…

Buna karşın, uzlaşamadığımız, elimizi uzatıp tutamadığımız yeniler...

*

Zaman akıyor, zaman bitiyor.

Toplumsal olanı hep bir sonrakine endekslendiriliyoruz. Bir sonraki seçim, bir sonraki yardım, bir sonraki hükümet, bir sonraki plan...

Yeni bir plan, yeni bir umut kimin adını alır bilemem, ancak bildiğim bir şey var ki,

'barış' adını alan çocuklar yolun yarısını buldular.

74 yazı ve sonbaharı "Barış" isminin, tarihin bilinen süreci nedeniyle çocuklara konulduğu popüler isimlerdendi. O çocuklar şimdi yarı ömürlerini, tarihlerle, umutlarla, beklemekle tükettiler.

O çocuklar, toplumsallığımızdaki bir aradalığın, başladığımız noktanın bile gerisinde olmasının sancısıyla yaşlarını, en güzel çağlarını tükettiler.

'Barış'lar yaş aldı, 'Barış'lar yaşlandı!

Şimdi ve bugün Cenevre umudumuza yanıt vermeli.

Birbirimize düşmeden, geçmişten ders alarak, bir ada olarak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları