Biraz Nazım

Yayın Tarihi: 03/02/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
İnsanın nereye baktığı ile ilgili düşünce, nereden baktığı ile ilgilidir aslında. Belki de bu nedenle anlamakta olduklarımız da anlamadıklarımız da "istemenin" tutsağıdır. İstemezsek anlamayız. Ama istersek herşey bizimle, derin ve anlamlı.

Nazım tam da böyle bir sanatçı. İstemezsek anlamamız mümkün değil. Sadece şiir yazan bir şair olarak düşünürüz istemezsek ve anlamamız kolay olmaz Nazım Hikmet'i. Pe ki ya istersek!

Yaşadığı dönemi, onun habitusunu, hayatının mihenk taşlarını bilerek anlarız. O zaman anlarız.

Onu, bir mücadelenin meşalesi, demokrasi inşasının harcı olarak düşünmek anlamaya başlamaktır aslında. Yaşamı eserlerinden çetin, hayatı döneminden tekinsiz, idealleri asrından ileriydi Nazım'ın. Okudukça derinleşen, yaşama aldıkça, anladıkça, sadece edebi değil, felsefi yanını da benimsemek, bir anı hissederek yaşamaktır...

Kadın üzerinden estetik sanata, aşk üzerinden hayata, tutsaklık üzerinden mücadeleye, düşünce esaretinden özgürlüğe varan her bir yolculuğu eğer istersek hakikaten, yanında geçirmişçesine anlamak ve yaşamımıza almak mümkün.

Günümüz dünyasında, günümüz insanının arasında bu anlama çabamız, yaşamı anamlı kılma çabası aslında. Yoksa gelip geçici dünya hayatında yaşadıklarımızın yükü altında ezilerek tüketiriz kendimizi. Bu nedenle herkesin ihtiyacı, biraz aşk, biraz hayal, biraz Nazım…

Bir adım daha atmanız için Nazım'a ve anlamlı yaşama doğru; bir paylaşım daha…

*

Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi ta içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.
Maziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim
Kalbimde kalbine yok bile kinim
Bence artık sen de herkes gibisin.
Gözlerim gözünde aşkı seçmiyor
Onlardan kalbime sevda geçmiyor
Ben yordum ruhumu biraz da sen yor
Çünkü bence şimdi herkes gibisin
Yolunu beklerken daha dün gece
Kaçıyorum bugün senden gizlice
Kalbime baktım da işte iyice
Anladım ki sen de herkes gibisin
[...]

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları