Değişen de değiştiren de biziz

Yayın Tarihi: 20/02/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

"Hayata tepeden bakarsan, insanların sadece tepesini görürsün. Hayata daima insanlarla aynı mesafeden bak. O zaman insanların hem yüzünü hem kalbini görürsün. Mühim olan yükseklere çıkıp hayata tepeden bakmak değildir; mühim olan ne kadar yükselsen de her şeye eşit mesafeden bakabilmektir. Hayatta her şey olabilirsin. Fakat mühim olan hayatın içinde 'insan' olabilmektir. Güzel bir gülü, güzel bir geceyi, güzel bir dostu herkes ister. Önemli olan gülü dikeniyle, geceyi gizemiyle, dostu tüm derdiyle sevebilmektir."

Bu cümlelerin sahibi gönül ırmaklarımızın çağlamasına neden olan Şems-i Tebrizi. Şems-i Tebrizi, diğer bilinen namı ile 'Hz. Mevlana'nın Şemsi'. Mevlana'nın gönül dünyasında büyük değişiklikler yapmış tasavvuf büyüğüdür.

Buradan başlayalım.

*

Çok çocuk oldum ben. Çok da oyun oynadım doya doya ama yine de doymaksızın. Öyle ya, doyar mı ki insan çocuk olmaya, hele de geçtiyse çocukluk çağı?

O günlerin anlamazlık içindeki saflığı her şeyi bir gökkuşağınca aklımıza almamıza neden oluyordu. Her şey başka ve güzeldi. Olup bitenleri anlamayacak kadar çocuk olmak iyiydi bir bakıma. Ama çocuk kalmak zordu. Olmadı da.

Anladık gel zaman git zaman olup biteni. Hatta anlamadığımız günleri de gün geldi anladık.

Her nesil kendi çocukluk günlerinin hasretini; "bizim çocukluğumuz bir başkaydı" diyerek önemser. Oysa aslında değişen ve değiştiren bizler değil miyiz? Bizleri bir şeyler değiştirir diye yakınırız ama değişen ve değiştiren yine biz insanlar, bu kızdığımız süreçlerin sahibiyiz.

Ne yazık ki toplumlar ve onları oluşturan bireyler, Şems-i Tebrizi'nin cümlelerindeki gibi doğruyu bulmaktan çok, aynı cümlelerdeki yanlışlarla boğuşuyorlar.

İnsanlar günümüzde ve toplumumuzda başkalarının kötü yanlarını ortaya çıkarma gayretindeler. Oysa doğrusu, karşımızdakinin iyi yanını ortaya çıkarmak. Zor olan da bu. Ama düşünsenize, ortaya hep iyilerin çıkarıldığı bir dünya mı daha yaşanabilir, yoksa kötüleri bulup çıkartıp, sonra da kendimize yaradığını sanmamız mı?

Belki soru giriş paragrafımdaki kadar tasavvufi değil ama soru doğru, Şems de haklı!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları