Beyaz ırktan dul bir erkeğin itirafları

Yayın Tarihi: 21/02/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Başlık bir romanın adı. Yazarı ünlü Rus roman yazarı Vladimir Nabokov. Sanırım kimse romanı bu isimle bilmez. Herkes daha çok filmi de çekilen romanın filme verilen adını bildi uzun zaman.

"Lolita."

İlk baskısı 1955'te Paris'te yapıldı. Önce İngilizce yazılan ve daha sonra yazarı tarafından Rusça'ya çevrilen roman 1962'de Stanley Kubrick tarafından Lolita adı ile sinemaya uyarlandı.

Roman, ana karakter Humbert Humbert'in 'su pericikleri' adını verdiği ergenlik çağındaki genç kızlara karşı cinsel tutkusunu konu eder.

Humbert Humbert, Amerika'ya yerleşmiş, orta yaşlı, Fransız bir dil profesörüdür. Çocukluğunda bir tatil sırasında aile dostlarının kızı ile aralarında geçen kısa süreli bir ilişkinin ardından birkaç ay sonra sevgilisinin ölüm haberini alır. Bu talihsiz ve yaşanamamış ilişkinin ardından, genç hatta çocuk yaştaki kızlara karşı ilgisini yıllar sonra da üzerinden atamaz. Başından geçen bir evlilikten sonra, Amerika'ya yerleşir. Tesadüfen pansiyoner olarak yerleştiği evde Bayan Haze'nin on iki yaşındaki kızı Dolores Haze'yi görür ve yıllar boyunca güçlü belleğinden hiç silmediği çocukluk aşkını Dolores Haze ile özdeşleştirir. Romanda L, Lo, Lola, Lolita, Dolly takma adları ile çağrılan Dolores ile Humbert Humbert arasında böylece bir aşk başlar.

Humbert'e aşık olduğunu her hali ile belli eden Bayan Haze ise bir süre sonra Humbert'e aşkını itiraf eder. Humbert evlenmeyi kabul etmediği taktirde Lolita'yı görmekten mahrum kalacağından bu evliliği kabul eder. Haze ile evlenir. Bu arada Lolita'ya duyduğu ilgiye günlüğünde yer vermektedir. Bu günlüğü ele geçiren Haze delirmiş halde evden çıkar.

*

Eski Yeşilçam filmlerinin cümlesi ile "kader de bu esnada ağlarını örmektedir."

Gerisini izlemediyseniz filmden izleyin. Ama önerim filmi sonra izleyin. Önce mutlaka romanı okuyun. Lolita cesur bir romandır.

<Özellikle kendi dönemini düşündüğümüzde Rus roman yazarı Vladimir Nabokov'un sadece iyi bir roman yazarı olmadığını, cesaretli de bir yazar olduğunu anlayacaksınız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları