Son ana kadar

Yayın Tarihi: 10/03/17 07:56
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+

1940 yılıydı. Sovyetler Birliği'nin NKVD olarak bilinen ve "derin işlerin" devlet eliyle sürdürüldüğü birimleri yöneten "Narodniy komissariyat vnutrennnih del" yani İçişleri Halk Komiserliği mensubu bir ajan olan Ramon Mercader bir eve gazeteci kılığında sızar. Stalinist bir İspanyalı olan Ramon, gazeteci kılığında girdiği evin sahibini öldürmek için oradır. Röportaj yapmak bahanesiyle girdiği çok sıkı korunan evde, görevini sadık bir kul olarak gerçekleştirmek için ilk fırsatı değerlendirir ve eve ait bir kürekle hedefine saldırır. Ev sahibi aldığı darbelerle ağır şekilde yaralanırken, korumaları Ramon'u etkisiz hale getirirler.

Kendi canına kasteden bu adama, korumalarının aşırı tepki verdiklerini gören yaralı adam onlara durmaları için bağırır ve "Onu öldürmeyin, bu adamın anlatacak bir hikâyesi var" der.

Aldığı darbenin etkisiyle ağır komaya giren adam, iki gün sonra ölür. Ölmeden önce, ölümle ve insanlıkla cesaret içinde yüzleşebileceği bir şekilde komadan iki kez çıkar ve son sözlerini söyler. Onun yaşama veda etmeden önceki komadan çıkma anlarında söylediği son iki sözü: "Burjuva basına iyi malzeme olduk" ve "Dördüncü Enternasyonal'in zaferinden eminim, ileri " şeklindedir.

*

İtibarsızlaştırmalar, görevden almalar, sürgünler ve acıların hüküm sürdüğü hayatına, birçok önemli ve Rus Çarlığını yıkan devrimin önemli isimlerinden olma, Komünist Enternasyonal'in kurucularından olma, Kızıl Ordu'yu kurma gibi bir çok tarihi anlam katan Lev Troçki, Marksizmi benimseyen ve günümüzden çok daha iyi anlamlandıran bir devrimciydi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları