Yeni bir çağ: Terör

Yayın Tarihi: 23/03/17 07:30
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Kısa sayılmayacak bir süredir "terörün psikolojisi", "terörün medya üzerinden iletisi", "terörün iletişim kaynaklarını kullanma metotları" gibi temelleri içeren çalışmalar zinciri içerisindeyim.

Bu kapsamda, çağrıldığım yerlerde konferanslar veriyorum. Prof. Dr. Vamık Volkan'la birlikte bu konuda bir belgesel bir de ortak kitap çalışması yapıyorum.

Konunun tarihi başlangıcından felsefesine, canlı bomba eğitim metotlarından İslam'ı kirleten sözde inanışlara kadar birçok alanı kapsayan çalışmalarda edindiğim birçok yeni ve bilimsel veri/bilgi beni ilk günden bu yana dehşete düşürmekte.

Bu yeni bir çağ: Terör

Devletler arasında süregelen bu tür çatışmalar karşımıza "savaş" olarak çıkarken, farklı ve çoğu zaman sapkın amaçlar güden devlet ölçeğinden küçük grupların silahlı eylemleri ise devletlere karşı terör eylemleri olarak belirginleşiyor. Kesin söylem, terörün küçük grupların uygulamaları oluşu.

Latince "terreo" sözcüğünden türeyen terimin anlamı ise "korkutuyorum" demek. Terörle karşılaştığımız arkaik dönemlere kadar gidiyor. Ancak bugünkü anlamı ile tanımlaması literatüre, Fransız İhtilali'nin hemen sonrasında girdi. Kendi tarihi devinimi içerisinde terör örgütlenme, kitlesel eylem yapma, silahlanma gibi yapıları 1979 yılından bu yana yavaş yavaş geride bırakmıştır. Çünkü bu yıl bir ilk yaşanmıştı. İntihar saldırısı anlamı taşıyan eylem aslında kamikaze ifadesiyle bildiğimiz Japon tarihine kadar uzanır. Ama 1979'da terör ilk canlı bombayı tarihine katarken, yine ilk kez sivillere saldırmayı keşfetti.

Bu keşfin içerisinde, düşük maliyetle yapılan bu eylemin büyük ses çıkarması gibi unsurlar yer alıyor.

Bir felsefe dizisi olarak, terörü anlamak çözmenin bir adımı aslında ama "çözülülür mü" sorusu şu an için bir muamma.

Yeni çağın adı artık ne yazık ki "terör çağı". İslam ismini kullanan ama aslında İslami değerlerle hiçbir yakınlığı bulunmayan birçok grubun içerisinde Müslümanların dahi olmadığını da biliyoruz. Terör tehdidi, anlık aktif saldırılarla organize olma modeline dönüşmüştür. Psikolojik etkinin hızlandırıldığı ve medya üzerinden iletilerle de sivillere yönelik kitlesel yıkım saldırıları düzenlendiğini de görmemiz mümkün.

Bilmeden medya teröre aracı oluyor. Bilmeden sosyal medya teröre aracı oluyor

Girişte bahsettiğim bu alandaki geniş ölçekli çalışmam, bu yıl içerisinde yayımlanacak. Çalışırken hissettiğim dehşeti, izlerken ve okurken herkesin hissedeceğini düşünüyorum. Çünkü terörün alanı hepimizi kapsıyor. Kimse kendisini bu alanın dışında hissedemiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları