Bengilik

Yayın Tarihi: 29/03/17 07:30
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
'An'ı yaşamak için çok nedenimiz var!

'An' önemlidir. Belki de bu bizim kendimiz olmamıza neden olan şeydir. 'An'ın önemli olması zaten tek başına onu anlayarak yaşamak için yeterli bir sebeptir.

'An' aslında her şeydir. Çünkü zamanda kalan tek şey 'şimdi' ve 'şimdi'nin en değerli detayı ise onun merkezi olan 'an'dır. Zaman kavramı içinde 'an' yani temel anlamda 'şimdi' geçmişi ve geleceği yutan bir yapıdır.

Şimdi yaşanırken, her geçen 'an' nasıl ki 'şimdi'yi geçmişe dönüştürüyorsa; geleceğin de şimdiye dönüşmesi kaçınılmazdır.

Sonuç: Geleceğin de geçmişin de 'an' kavramının esareti altında olmalarıdır.

Oysa hadi gelin düşünün bakalım; üzerinde en az durduğumuz, en az anladığımız, kıymetini en az bildiğimiz zaman dilimi de 'an' değil midir? 'Şimdi'yi yaşayamamaktan değil midir en büyük şikayetimiz?

Tüm bir zaman varlığının tamamını ince çizgilerle işlercesine hiçleştiren geleceği adım adım alıp geçmişe çeviren ve bu denli kusursuz bir dönüşümün mimarı olan 'an', bizi kendine mahkum kılıyor. Üstelik değerini bile bilmemize izin vermeksizin.

Zaman akıp gidiyor!

Böyle mi demek lazım? Yoksa "zamanın önünden biz gelip geçiyoruz" mu demek lazım?

*

Belki de en çok bu nedenle 'an'ı anlamak ve yaşamak için akıl yormalı insan.

'An' ve onu simgeleyen 'şimdi'; her şeyin içinde olup bittiği, kuşatıcı bir kavramdır.

Çok karmaşık gibi gelebilir ama aslında yaşanan her şey "ölü bir zamandır". Yaşanmakta olanın yaşanmış olan kısmı da öyle. Yani ne yaşarsak yaşayalım, yaşanmış ise o zaman artık yaşayan bir zaman değildir. Ölü bir zamana aittir. Bize gelecekten gelen ama 'an' içinde dönüşerek geçmiş olan zaman dilimi, dönüşmeden önce de dönüştükten sonra da ölü zamanı, zamansızlığı, zamanın olmadığını da imgeler. Bengilik bu kavramın beslendiği olgudur.

Zamanın bir bengilik olduğuna kanaat getirdiğimizde işe bir de uzam girer ki o zaman hiçlikle yüzleşmek gerekir. Belki de yaşadığımızı önemsizleştiren de budur. Sadece bunu anlayabilsek, 'an'ın içine hapsolmanın en büyük özgürlük olduğunu da anlarız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları