Sınırlar akıllarda

Yayın Tarihi: 07/04/17 07:30
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Birçok coğrafyada devletler, gerek dinlerin, gerek ailelerin ya da okul gibi diğer kolluk güçlerinin geliştirdiği hatta yasaların düzenleyip yasakladığı veya toplumsal kuralların denetlediği denetimler, zayıflamaktadır. Yaşanması doğru olanla yanlış olan, diğer bir değişle yaşanmasına izin verilenle yasaklanan arasındaki önemli sınır gün günden öte, incelmekte ve yok olmaktadır.

Devletler ayrı ayrı coğrafyalarda, kendi sınırlarının içerisinde kurallar uygulasa da, artık çağımızda hep birlikte yaşıyoruz. Milyarlarca birey aynı televizyon programını izleyip, aynı internet sitelerinde paylaşımlar yapıyor, aynı müziklerle eğlenip aynı sanatçıları beğeniyorlar. İnsanlar aynı modayı takip edip, aynı şeyleri yiyip içiyor, aynı gezegenin etkilerinden etkilenip, aynı hastalıklara yakalanıyor. Aynı terörün pençesinde ya da erişemedikleri aynı hayallerin peşindeler.

Aslında artık sınırlar sadece 'henüz kaldırılamadığı için varlar'. Oysa gerçekte o sınırlar yok. Doğanın kendisinde, evrenin yaratılışında, insanın ilk varlığında hiçbir sınırın olmadığı gibi.

Bu sınırsızlık, yaşamın gündeliğine de indirgenirken, gelecek dürtüsünden yoksun toplumlar günü, yarın hiç olmayacakmış gibi yaşıyor ve toplum kültürlerini miras bıraktıklarını unutuyorlar. Oysa her birimizin yaşam süresi bir dönemdir ve denk gelen bu döneme ait kültürü birlikte şekillendiririz. Sonrasına bizi bırakan değerler bütünüdür bunlar.

Coğrafyaları aşan bu global sınırsızlık özgürlüklere yansıdıkça, iyi ile kötü arasındaki çizgi de inceliyor. Bu da daha çok, kötünün iyi gibi algılanması ve meşrulaşması anlamını taşıyor.

*

Devletlerin sınır çizgileri; bu sınırlar akıllardan silindikçe, tüm gezegenin ortak yaşadıkları hızla arttıkça, yok olmaya mahkum olacaktır. Ancak aynı sınırsızlık toplumların yaşamlarına bir virüs gibi yayıldıkça, özgürlüklerin zarar görmesi gündeme gelecektir. Oysa, özgürlüklerin de sınırları olduğu bilinmelidir.

Daha da önemlisi, esas olan, sınırsız özgürlüğün, özgürlük kavramının sonunu getireceğidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları