Eleştirme/eleştirilme

Yayın Tarihi: 14/04/17 07:30
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+
Hep istediğimiz gibi olsa hayat, sıkıcı olmaz mı?

*

Çocukların daha ilk eğitim aldıkları andan itibaren, hatta aile içine doğdularından itibaren; eleştirmeyi ve eleştirilmeyi öğrenmeleri, bu yönde geliştirilmeleri çok önemli.

Bunu öğretmenin en güçlü formülü ise elbette aile içi demokrasi ve saygıdır. Hz. Ali (RA); "çocuklarınızı değil kendinizi terbiye edin, çünkü onlar sizi örnek alırlar" derken, bize gerçek bir tespit ve bir yöntem sunuyor.

*
Toplumlar kimi zamanlarda farklı düşündükleri süreçler yaşayabilirler. Ancak bunu, kinle nefretle dolu söylemlere dönüştürmeleri, sürecin daha da zorlaşmasına neden olmakta.
Bunları Türkiye'nin referandum sürecinde görmemiz mümkün.
Sosyal medyada sadece bir anket paylaştığınızda bile, altına yorum yapanlar, insanlara, liderlere, hali hazırda seçilmişlere hakarete varacak ifadelere başvuruyorlar.
Oysa, her ne olursa olsun, kendi görüşümüze aykırı, karşı, taban taban zıt da olsa, aynı ülkenin renkleri olduğumuzu anlamalıyız. Bu anlama süreci eleştirme/eleştirilme yetimizle yakından ilişkilidir.
En azından kendi paylaşımlarım altına yorum yazan kişilerin buna özen göstermelerini rica etme hakkımın olduğunu düşünüyorum. Kimi paylaşımları "sosyal kamusal alanda" paylaşma zenginliğimizi köreltmemek, insanlara hakaret ederek silinmesine neden olmamak için sanırım bu yeni çağın yeni etik hassasiyeti.
Biliyoruz ki, her düşüncenin simgesel temsilcileri ve onların da milyonlarca sevenleri vardır. Yalnız yaşamıyoruz.

Birimizin dilediği gibi yaşanmaz hayat, hepimizin dilekleri, hedefleri, arzuları, inançları, beklentileri var. Yaşanamaz. Mutlu etmez o zaman.

Farklılıkların, kontrastın değerini vurgulamak için, yeniden sormalı şimdi. Hep istediğimiz gibi olsa hayat, sıkıcı olmaz mı?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları