Barışçıl yaşam

Yayın Tarihi: 24/04/17 07:30
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Sözcüklerin, bireyler arasındaki iletişimde sabitlenmiş anlamları sorunsuzca iletmeye yaradığı inancına sözmerkezcilik denir. Jacques Derrida'ya göre, bu inanış (aslında kabul ediş) Batı kültürü denen ama zamanımızda ayrılıklar yaşayan kültürün atasına ait temel varsayımlarından birisi olup, kendi felsefi yöntemi olan yapısökümünün sorgulamaya çalıştığı bir şeydir. Sözmerkezcilik, bir sözcüğün tam anlamının o sözcük daha dile getirilmeden "verimli", aklımızda "mevcut" olduğu varsayımına dayanır. Derrida buna "Mevcutluk metafiziği" demekte ve Batı düşüncesinin en büyük yanılsamalarından birisi olduğunu savunmaktadır.

*

Tüm bu kavram melodileri altında, hiç çekinmeden; sözün merkezci bir etkisi olduğunu ifade etmek gerekir. Bu nedenledir ki iletişimin en değerli varlığı olan dil, onu sözle örebildiğimizce faydamızadır, üstünlüğümüzdür.

İnsanlarla iletişimde çağlar boyunca görülmüştür ki, hitabet zeka, kabiliyet ve eğitim üçlemesinin sonucudur. Ancak bunların samimiyetine güvenmek gerekir. Şöyle ki, birey, kendi dilini en iyi şekilde kullandığı zannı yanılgısında, kendinde bu gücün olduğunu sanabilir.

Oysa derinlemesine bir diyalogda anlaşılır ki, demagoji hiçbir şeydir.

Siyasi arenada uçuşan demagojik ifadelerin değersizliği de bundandır. Bu ifadelere inanmak bireyin demagoji seviyesinin altında bir kültürden geldiğini veya geldiğinin kültürün bu yapısından arınamadığının göstergesidir.

Söz, kendi dilinin ölçülerini iyi bilen, diksiyonu düzgün, artikülasyonu eksiksiz dizilmiş cümlelerle kullanıldığı sürece etkili olan bir argüman olsa da hiçbir şey bu kadar basit değildir.

Nerede ve ne kadarını sarf edeceğimizi bilmek de bu başarının anahtarlarındandır.

Sabitlenmiş simgeler dizisi içerisinden seçilenlerle kurulan cümleler iletişim kurmamızı sağlar gibi görünebilir. Ama esas olan anlaşılanların yanında geliştirebildiğimiz söz dizileridir.

Buna göre yazarların, köşe yazarlarının, ideal kanaat önderi konuşmacılarının kullandıkları söz sanatı da bu nedenle önemlidir. Evlerimizde, eş dost arkadaş ortamlarımızda hatta iş yerlerimizde, kurduğumuz gayriölçülü ifadelerin önüne geçmeleri, dili ve sözü geliştirici donanıma sahip olmaları toplumun önünde gitmelerini sağlar. Aksi halde "öyleymiş gibi görünmek" topluma son derece zarar verir.

Sözü iyi kullanmayan ve halkın içinden biriymiş gibi bir maske takan yapı, samimiyetten uzak, bilakis yetersizliğin savunma mekanizmasından başka bir şey değildir.

Söz önemlidir. Çalışıldıkça başarılan ve tüm topluma fayda getiren bir önderliktir. İyi söz dizisi ise barışçıl yaşamanın temelidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları