Fidget Spinner çılgınlığı

Yayın Tarihi: 11/05/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Evet ben de aldım.

Her dönemin oyuncakları vardır. Moda gibi gelir ve geçerler. Uzun yıllar sonra o dönemi simgelerler. Çelik çomak gibi, misket gibi, topaç gibi, Tetris ya da Rubik Küpü gibi…

Bunların dönemini yaşayanlar en az bir kere oynamıştırlar.

Şimdilerde ise en hızlı yayılan dünya çapındaki oyuncak orijinal adı ile Fidget Spinner ya da Türkçede kullandığımız adı ile "stres çarkı." 2017 yılının çıkış yapan ve belli ki diğerleri gibi tarihe geçecek olan oyuncağı.

Hemen herkes alıyor ve elinde çeviriyor.

Merak edip aldım. Keyifli. Öyle güzel ve pürüzsüz bir dönüş eğilimi var ki, eğlenceli oluyor.

Ardından merak edip araştırdım. Nereden çıktı bu yeni oyuncak diye.

*

Şalom gazetesinin JTA'nın haberine göre verdiği bilgi önemli ve merak giderici.

Bu günlerde ülkemizde de çocukların ve gençlerin yeni oyuncağı olan stres çarkı, Filistinli çocukların 1990'larda İsrail askerlerine taş atmasını engellemek için Catherine A. Hettinger adlı bir barış gönüllüsü kadın tarafından icat edilmiş.

1980'lerde İsrail'de olan ve birinci intifada hareketinde Filistinli çocukların İsrail güvenlik güçlerine taş atmasını engellemek için dikkatlerini dağıtacak bir oyuncak üzerinde kafa yoran Catherine A. Hettinger, önce taş yerine fırlatılacak ancak yumuşak yapılı bir madde üzerine çalışmış. Daha sonra ABD Florida'daki evine dönen Hettinger ilk stres çarkı planlarını çizerek 1997'de patent almış.

Ancak 90'lı yıllarda oyuncak ABD'de tutmamış ve beklenen satış geliri gerçekleşmemiş. Hettinger, 2005 yılında patent yenileme ücreti olan 400 doları da ödeyememiş.

Ancak geçtiğimiz yıl pervane şeklinde metal ringlerin bir rulman sayesinde döndüğü oyuncak, bir anda ilkokul sıralarındaki çocukların dolaplarından büyük şirketlerin ofislerine kadar her yerde görülmeye başlandı. Söz konusu oyuncağın yapıldığı malzemenin kalitesine göre çeşitli fiyatlarda piyasada bulmak mümkün.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları