Kral

Yayın Tarihi: 26/05/17 07:30
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Ölüme inat yapılır sanat, müzik, edebiyat. Bedensel bir gidişin değil, bırakılan eserin tanımıdır 'yaşamak'.

Geçtiğimiz yüzyılın bir efsanesi olarak çıktı karşımıza Elvis Presley. O tüm zamanların en iyilerinden olurken, dönemini yaşayan veya yaşamayan tüm halklara kendini dinletti ve dinletmeye devam ediyor.

İrlanda asıllı Elvis Aaron Presley, 8 Ocak 1935 yılında Mississippi'de doğdu. Aslında bu tarihte dünyaya bir efsane daha gelmiş olabilirdi. Olmadı. Çünkü Elvis'in tek yumurta ikizi, erkek kardeşi Jesse Garon ne yazık ki doğum sırasında hayatını kaybetti.

Şarkı söylemek, Elvis Presley'e "Allah vergisi" olarak bağışlanmış bir hediyeydi sanki. O da bunu her fırsatta gösteriyordu. Kilise korolarında, kamp toplantılarında şarkılar söylüyordu. On yaşlarındayken, yerel bir radyo olan Welo'nun Mississippi-Alabama şenliğinde açtığı yarışmada ve Günlük Show programından iki ödül almıştı.

Onunla gurur duyan annesi ve babası bir yaşgününde ona ilk gitarını alarak bir başka ödül vermek istemişlerdi.

1949 yılında, Memphis-Tennessee'ye taşındılar ve Elvis liseye gitmeye başladı. Mezuniyetten sonra ise ilk işi kamyon şöförlüğüydü. Ama bu arada elektrik teknisyeni olabilmek için gece okullarına da devam ediyordu.

Elvis Presley'in kariyer yolu, Sun Records müzik şirketinde doldurduğu dört dolarlık, "My Happiness" ve "That's When Your Heartaches" adlı iki şarkının olduğu plakla bir anda değişti. Hayatın sihirli sopası sanki ona dokunmuştu.

Bu plak aslında çok düşkün olduğu annesine bir doğumgünü hediyesiydi ama şirketin başkanı Sam Phillips'in eline de bir kopyası geçince, başkan aradığı "zenci sesli beyaz adam"ı bulduğunu düşündü. Bu Elvis Presley için yakıştırılacak övgü cümlelerinin ilkiydi. "Zenci sesli beyaz adam"

Elvis bu plakla, sadece Memphis bölgesinde, bir haftada 6 bin adet satınca bir anda yıldız oldu. Kısa zamanda güneye yönelerek "Hillbilly Cat" olarak dört plak daha yaptı.

1954 yılında Gitarda Scotty Moore, bas gitarda Bill Black ile birlikte ilk stüdyo kayıtlarını yaptılar. "That's All Right" ve "Blue Moon of Kentucky" blues tarzında hareketli rock'n roll parçalarıydı. Sun Records'la yaptığı kontrat, RCA Record firmasına satılınca yavaş yavaş kariyer basamaklarını tırmanmaya başlamıştı. Bu sıralarda çıkardıkları 5 single gençlerin ilgisini çekerek, müzik listelerinde ilk 10'a girmeye başlamıştı. Bu 5 single içinde en ilgi çeken parça ise "I Forgot to Remember to Forget"tı ve country listelerine 1 numaradan girmişti.

1956 Kasım'ında "Love Me Tender" filmyle kamera karşısına geçti; böylece ileride 31 filmde yer alacağı Hollywood stüdyolarıyla tanışmıştı. Bu filmden iki ay önce Ed Sullivan'ın televizyon programında "Love Me Tender"ı televizyon ekranlarında onu izleyen 54 milyon izleyici önünde söyleyerek ününe ün katmıştı; artık Amerika onu konuşmaya, onu dinlemeye başlayacaktı.

1955 yılında Elvis Presley artık ulusal bir yıldız olma yolundaydı. Televizyondaki ilk gösteriminde, Milton Berle Show'da, "Heartbreak Hotel"i söylerken gösterdiği (popo çalkalama) performansıyla bir anda gençliğin ilâhı olmuştu...

Sadece 1956 yılında, 36 hafta boyunca değişimli olarak listelerin başında yer alan beş tane 1 numara şarkısı vardı, 31 tane de çok iyi satan filmin yapılmasına neden oldu…

Başka bir efsane olan, The Beatles grubu da Elvis hayranı gençlerden oluşuyordu aslında, ama, altmışlı yıllar gelip de Rock'n Roll müziği değişime uğrayınca Elvis Presley'nin yeri çok daha farklı oldu. O, daha çok romantik balladların, Hollywood yapımlarının ve 50'lerde yaptığı albümlerle gündeme gelen hit şarkılarının arasında oradan oraya sürükleniyordu.

1967 yılında, Priscilla ile evlenerek muradına erdi. Ertesi sene Lisa Marie doğduktan sonra ABC televizyonunun, yeni yıl için özel olarak Elvis Presley'i eski orkestrasıyla biraraya getirmesiyle yine turnelere başladı...

1972 yılında "Burning Love" isimli single onu tekrar zirveye taşıdı. Ancak, ertesi yıl boşanmasının ardından Graceland'de inzivaya çekildi.

Artık, biraz felsefî ve epeyce de 'ağır' bir adam olmuştu. Orduda iken öğrendiği kareteyi hobi edinmişti. 1977 yılında Indianapolis'deki son konseri coşkulu, mahşer gibi kalabalık ve Elvis Presley için hayranlarıyla son buluşmasıydı. 16 Ağustos 1977 tarihinde, Graceland'da bulunan evinde ölü bulundu ve bir saat sonra Memphis'de Elvis Presley'nin öldüğü ilan edildi…

"Kral", üzerindeki mavi pijamasıyla ve kalp krizinden ölmüştü ama otopsilerde kanında on farklı ilaç bulundu... Bu planlı bir kalp krizi gibiydi... Peki plan kimindi?.. İşte, bu sorular hep tartışıldı… Hatta hâlâ ve sık sık yaşadığı iddia ediliyor...

Gerçek olan bir şey varsa, o da, milyonlarca hayranının kalbinde yaşıyor olduğu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları