Söz melodisiz kalırsa

Yayın Tarihi: 29/05/17 08:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+
"Ölenler dövüşerek öldüler; güneşe gömüldüler. Vaktimiz yok onların matemini tutmaya!"

*

Özellikle kitleye konuşuyorsanız, üslûp, beden dili, konuların nasıl anlatıldığı önemlidir. Türkçeye de yerleşen şekli ile en çok 'demagog' olmak başarı değil, konuşmanın fakirliğidir. Kürsüye kim çıksa, anlatacağı konuyu, izleyeni usandıran detaylar ve laf cambazlıkları ile anlatmamalıdır. Kimisi o kadar uzatır ki konu, başladığı eksenden oldukça uzaklaşmış şekilde sonlanır. Plansız gibidir. Başarısızdır.

Uzun konuşmalar etkisini yitirir. Dinleyicisini yorar ve dinleme konsantresini dağıtır. Konuşma uzadıkça anlatan konuya olan ilgisini yitirir, dinleyen de dinlemeye olan isteğini yitirir. Laflar giderek güftesini kaybetmiş besteler gibi olmaya başlar. Oysa sözün enstrümantal türevi yoktur.

Konuşmanın bir melodisi vardır. Sözün dinlenilirliğini ve etkisini artıran içeriği kadar melodisidir. Ancak, söz melodisiz kalırsa, anlamını tamamen yitirir.

Böyle bir süreç yaşandığı anda, o ana kadar dinleyenin harcadığı zaman verimsizleşir, değersizleşir. Bu değersizleşme öncesinde ise anlatanın anlattığı da değersizleşmiştir. Konuşmacının uzun konuşmaları, zaman kaybı olarak algılandığı, hatta sırf konuşmak için konuşma yapanlar dahi olduğu, çoğunlukla değerlendirmelerin odağı durumunda. Ayrıca beden dillerinin başarısızlığı ve duygularına yenilişi, izleyenin tepkisini çeker.

Anlatmanın başarısızlığı
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları