Size bir masalım var

Yayın Tarihi: 01/06/17 07:30
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Güzelliğinden büyülenenlere, kendine aşık olanlara hiç aldırmayıp, onları karşılıksız bırakan ve güzelliği bir peri kızını andıran Ekho, bir gün, avlanan genç ve yakışıklı bir avcı görür. Narkissos adındaki bu avcı Ekho gibi çekici ve kendin den emin bir gençtir.

Efsane bu ya, Ekho bu genç avcıya ilk görüşte aşık olur. Ancak Narkissos ilginç bir şekilde ve Ekho'nun hiç beklemediği şekilde, bu sevgiye karşılık vermez ve güzeller güzeli Ekho'nun yanından uzaklaşır. Ekho bu aşkı aklından silemez. Hayatının devamını bu karşılıksız aşkın karanlığında geçirmeye başlar ve kendisini günden güne eritecek bu kara sevda nedeniyle içine kapanır, dünyaya küser, bir süre sonra ölür. Vücudundan arta kalan kemikleri kayalara, dönüşür. Güzel sesi ise, kemiklerinden dönüşmüş bu kayalarda yankılanır.

*

Olimpos dağında yaşayan tanrılar, güzel Ekho'nun karşılıksız aşk yüzünden ölümüne çok üzülürler. Bua neden olarak gördükleri Narkissos'a ise çok kızalar. Nu duruma neden olduğu için Narkissos'u cezalandırmaya karar verirler. Günlerden bir gün Narkissos yine ava çıkar. Av izinde yorulan ve susayan Narkissos, bitkin bir şekilde ulaştığı ilk nehrin kenarına gelir. Buradan su içmek için eğildiğinde, sudan yansıyan kendi yüzü ve vücudunun güzelliğini görür. Narkissos o an ilk kez kendisindeki bu güzelliğin ne derece büyüleyici olduğunu farkeder. Daha önce fark edemediği bu güzellik karşısında adeta kendi kendine büyülenir. Yerinden kalkamaz, kendine aşık olmuştur.

O ana dek hiç kimseye aşık olmayan Narkissos, hiç kimseyi sevmediği kadar, kendisini sever. Narkissos'un bu kendi kendine yaşadığı aşkı nedeniyle, nehrin kenarına ne su içebilir, ne de yemek yiyebilir. Aynı Ekho gibi Narkissos da günden güne bu aşktan erimeye ve orada sadece kendini seyrederek aşkını yaşamaya çalışır. Ama bu aşka da ömrü yetmez ve ölür. Öldükten sonra da vücudu nergis çiçeklerine dönüşür.

*

Binlerce yıllık mitolojik efsanede iki aşk ve bir psikoloji gizlidir.

Bu mitolojik efsane, tüm zamanlara yayılır. Bugün içimizde akan nehirlere, her nehrin yanıbaşında yetişen nergisler kokusunu verirler. Bir de her yaptığını önce kendi beğenenlere Ekho, beğenilerinin kendi seslerinin kendilerine yansımasından ileri gidemeyeceğini hatırlatır, sesler her yankılandığında.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları