Simgesel şiddet

Yayın Tarihi: 19/06/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

İçinde bulunduğumuz her alan hakimiyet çabası içerir. Bu hakimiyet ise kültürel sermaye üzerinden anlatılabilir.

Kültürel sermaye, bir alanda gücü elinde bulunduranların eğitim yoluyla ailelere ve dolayısıyla bireylere zorla aşılanan yapıdır. Önce okullar hakim konuma yerleştirilir. Eğitim sisteminde çoğunlukla seçkinlerin başarılı olduğu bir düzen dayatır, seçkin olmayan aileler ise bu eğitim sisteminde başarının şart olduğuna inanmış olarak süreçte yer alır ve sistemin yeniden üretimini sağlarlar. Ailelerin çocuklarına miras bıraktığı bu kabuller, o toplumun kültürel sermayesi haline gelir.

Yetenek farklılıkları ise miras alınan kültürel sermayeye göre oluşan toplumsal farklılıklardan ayrılamayacağından, böylece eskiden var olan toplumsal farklılıkları ayakta tutar. Tam bu noktada simgesel sermaye kavramı devreye girer.

Devlet yeniden üretimini sağlamak için, fiziksel şiddet içermeyen bir baskı unsuru kullanır. Simgesel şiddet, bir toplumsal eyleyici üzerinde kendi suç ortaklığıyla uygulanan şiddet biçimidir. Simgesel şiddetin bir diğer özelliği de egemenlik ve boyun eğme ilişkilerinin sevgi ilişkilerine, iktidarın karizmaya ya da duygusal bir hoşnutluk yaratabilecek bir cazibeye dönüşmesidir.

Günümüzde simgesel şiddetin en önemli dinamiklerinden birisi de medya aygıtlarıdır. Hayatımızda çok önemli bir konumu olan bu aygıtlar, seçkinlerin, yönetenlerin veya hakim sınıfın kendi lehlerinde kamuoyu oluşturmaları açısından önemli bir simgesel şiddet aracıdır.

Bu şekilde oluşmuş olan kamuoyunun ne derece var olduğu da elbette tartışılır.

Bu mesele derin bir eleştiri ve protesto içerir. Derin bir kültürel detaya sahiptir. Günü kurtaran sorumsuz medya oyunlarının toplumlara sayısız zararlar verdiği gün gibi ortadadır.

Birileri bilgi aldığını, habere eriştiğini, eğlendiğini, duygu tattığını hatta öğrendiğini sanırken, bilinçsiz veya bilinçli içerikler simgesel bir şiddetle sizi olduğundan farklı bir dünyaya taşır.

Üstelik düşüncelerinizle birlikte.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları