Alter-natif

Yayın Tarihi: 26/06/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Dil önemlidir. Sadece iletişimin önemsediği bir kaynak değil, kelimenin en güçlü anlamı ile "herşey"dir. Dilin iyi bilinmesi ise her alanın başarısına olumlu etki yapar.

Kelimelerin kökenleri, dilin gelişiminde ne kadar faydalı ise, o kelimenin insan yaşamındaki yerini anlama ve kavramların kökenlerine erişme de o kadar önemlidir.

Arapça'da "mütenavip" diye kullanılır. Kimi dönüştürmelerini sevemediğim Türk Dil Kurumu "almaşık" diye ifade eder. En çok kullanılan şekli ise Fransızca'dan dilimize yerleşen "alternatif" kelimesidir.

Fransızcadan dilimize giren şeklinin Türk Dil Kurumu'ndaki tam karşılığı; "seçenek, birinin yerine seçilebilecek bir başka yol" şeklindedir. Kelimenin köken bilimsel (ya da onu da yaygın bildiğimiz şekli ile etimolojik) olarak incelediğimizde ise karşımıza Latinceden gelen bir kelime olarak "alter" ve İngilizceden gelen bir kelime olarak "native" (Türkçedeki şekli ile "natif") karşımıza çıkar. Alter, "iki olanak arasında zorunlu bir seçme yapma durumu" olarak tanımlanırken, native kelimesinin ise (ya da Türkçe'deki şekli ile "natif"), "doğal, doğuştan, basit, yerli" anlamında kullanıldığı bilinmektedir.

*

Günümüze gelindiğinde alternatif sınırlı sayıda, örneğin iki seçenek içinden seçme imkanı yaratan bir ifade olmaktan çok, belirli bir adet sınırı olmayan opsiyonlara arasından seçmeyi bize anlatır. Zamana göre yaşayan, büyüyen gelişen hatta ölen kelimeler, dönemin toplumsal yapılarını da sırtında taşırlar. Çağın getirisi örneğin demokrasi ve bireysel hakların yücelmesi süreci ise alternatif kelimesini kullanırken aklımıza öncelikle sadece iki seçenek arasında kalma ya da seçme düşüncesi gelmez. Daha fazlası gelir.

Aynı bahse konu demokrasi ve bireysel haklara baktığımızda, siyaset üreten yapıların (örgüt, siyasi parti, fraksiyonların v.b.) görece fazla sayıda olması elbette seçenek çokluğu açısından önemli ya da görece az olması kolaylaştırıcıdır.

Ancak popülasyon ve demografi düşünüldüğünde, (yine demokratik hak ve bireysel özgürlük olmasına rağmen, seçenek sayısı önelidir.) Konu bir siyasi irade belirlenmesi ve seçim ise halkın temsil gücü, çok alternatifte de az alternatifte de zarar görür.

Bahsettiğim artışihtiyacı ise, nicelik olarak değil nitelik olaraktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları