İlkelere sadakat başarı getirir

Yayın Tarihi: 05/07/17 08:04
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Birçok köşe yazısında yazar, tarafsızlık ve bağımsızlık kavramları üzerinde durmuştur.

Taraflı olma kavramı artık tartışılır hale geldi. Tıpkı 5NK'nın hazin sonu gibi. Çünkü daha haberin başında o haberi yapma ya da yapmama kararında başlıyor gazetecinin taraflılığı. Sonrasındaki her aşamada da taraflılık gelişiyor ne yazık ki. İnsan olan herkeste bu böyle ve kaçamıyoruz bundan. Ancak taraflılık sınırlandırılmalı ve gazeteci kararı okuruna bırakacak noktada taraf olmaktan vazgeçmeli. Aksi tüm tavırlar mesleğe gölge anlamı taşır.

Taraflılık tartışılır duruma geldi demiştim ama bağımsızlık hiçbir tartışma kaldıramaz.

*

Türkiye'nin tanınmış köşe yazarlarından Mehmet Altan, yıllar önce, bir internet sitesinde Sayım Çınar'ın sorularını bir ders verircesine yanıtladı. Bu söyleşinin bir kısmını sizlerle de paylaşmak istedim.

Mehmet Altan söyleşideki gazetecilik ve gazeteler ile ilgili değerlendirmesinde şunları ifade etti: "Gazeteler gazetecilik ilkelerine sadakatleri ölçüsünde başarılı, gazetecilik ilkelerinden uzaklaştıkları ölçüsünde de başarısız olurlar. Eksiği ya da avantajı da, ifa edilen meslekten yana olup olmama belirler. Başyazarlığını yaptığım gazeteye de bu ölçüler içinden bakıyorum."

Yine taraflı medya kendisine sorulduğunda da şunları söyledi: "Medyaya işini yeryüzü standartlarda yapıyor mu, yapmıyor mu diye bakmaktan uzaklaştığımız ölçüde karşılıklı sıfat takma refleksi de hızlanıyor. Burada soru kimin taraflı ya da karşıt olduğu değil, kimin işini kendi mesleğinin evrensel ilkelerine uygun olarak nasıl ve ne kadar yaptığı."

*

Küçük bir ilave.

Sayım Çınar'ın Türkiye Avrupa Birliği'ne ne zaman girer sorusuna ise Mehmet Altan, "Siyasal ve toplumsal irade samimiyetle ister ise en fazla beş yıl içinde rahatlıkla tam üye olabiliriz. Yeter ki istensin" diye yanıt vermişti.

---

Ve bir not: Bu yazıdaki Mehmet Altan söyleşisi ile ilgili alıntılar, röportajı yapan Sayım Çınar'ın yazılı izni ile kullanılmıştır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları