Rasyonel ve modernist sosyalizim

Yayın Tarihi: 18/07/17 07:30
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Dünyada yaşananlar beni giderek daha çok endişelendiriyor!

Öyle ki, küreselleşmenin gerçek etkileri artık açık bir şekilde hissedilir oldu... 90'larda kitaplarda okuduğumuz olasılıklarla dolu gelecek projeksiyonları artık hayatımızın parçaları halinde. Dünya küreselleşme yalanı ile kapitalizme derinlemesine yenik düşerken, bu yeniliş bunu yönetenlerin, kapitalizmin sonuçları ile beslenenlerin arzusuydu. Hatta aslında artık, kapitalizmden başka bir yöntemin olmadığını düşünüyorum. Komünizmin, sosyalizmin içine düştüğü durumu ve her birinde tecrübe ettiğimiz gizli kapitalizmi yaşadıkça.

*

Sinemayı küçümsemeyin. Dünyayı geleceğe alıştıran bir sihirdir çünkü!

Yıllarca Pentagon senaryoları izleyen dünyalılar, bir sihirin içinde geleceği izlerken bunun aslında hayal ürünü senaryolar olmadığını, hedeflere götüren köprüler olduğunu geç anladılar. Hala anlamayanlar olduğunu da söylemek mümkün.

Sinema filmleri küreselleşme sonrasını da bizlere anlatıyor. Bilim kurgunun zirvesini planlayan Amerika, kendi çıkarları için kapitalizmi tüm dünyanın yönetim şekli yaparken, kendisi ise bunun patronluğunu almış durumda. O kadar sıkıntı verici süreçler içindeyiz ki, küresellik denen kriz, bir boşalma noktası arıyor ve ne yazık ki bu büyük bir savaş demektir. Bilin bakalım bu savaş hangi coğrafyada senaryolaştırılmaktadır?

Filmlerle dünyaya önce kendi gücünü anlatan Amerika, ardından ne olacağını, ne yaşanacağını, bu yaşanacak olanların nasıl yaşanacağını da senaryoları ile dünyalılara anlatıyor. Film bittiğinde benimsenmiş bir olgu olarak sinemadan ayrılan kitleler, izledikçe sihirin parçası oluyorlar. İzlemeyen milyonlarca kitle ise zaten izleyenlerin pençesinde sürünen az gelişmiş ülkelerin acınacak hallere sokulmuş insanlarıdır.

İnsan hakları, kadın hakları, sermaye dolaşımı, kadın ticareti, medya kartelleri, anti-tekel, anti-tröst, yayın denetimleri, rekabet kontrolleri, uluslararası reklam sistemleri, internet, sosyal medya, homofobi ve benzeri hak arayışları/savunuşları, uyuşturucu ticareti...

Daha listeleyebileceğim bir çok alan, inanın kurgulanmış kapitalizm unsurudurlar. Bilginin ve insan duygularının dolanımını kullanan yine dünyanın patronlarıdır.

Tüm bunların vicdan sorunları olduğunu da görmek mümkündür.

Temennim asla bir savaş değil elbette. Ama endişe içinde bununun olasılığını düşünmekteyim. Siyasi döngünün insanlığı bu tür bir boşalmaya sürüklediğini gözlemlemekteyiz. Bu, acı ve kabul edilemeyen, güçlüyü güçlendiren, zayıfı zayıflatan yeni sonuçlar doğuracaktır.

Ancak yine de, tek ve gerçek kurtarıcı, rasyonel ve modernist sosyalizmdir.

Bilinen temellerinin kapitalizmle mücadele edebilecek noktaya taşınması için yan unsurları olan bir sosyalizmden bahsediyorum.

Yenilmiş şeklinden değil.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları