"Yaz sarhoşları"

Yayın Tarihi: 24/07/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Yaşam size ne getirir bilinmez. En etkili kılan da budur 'yarın'ı. Bilinmezliğin gizemi her zaman cezbedici bir görüşte aşk gibidir. Hani o aşk ki gözü kördür. İnsanlar yeni çağın işe alma mülakatlarında öğrendiler bir soru ile geleceğin sadece gizemli değil, planlanabilir olduğunu. Neydi soru hatırlayalım.

"10 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?"

Yeni dünyanın işe alma esnasındaki söyleşilerinde bu cümle ile karşılaşmak mümkün. Soru insana yukarıdaki vurguyu yapıyor. Evet, gelecek bilinmezlik ve gizem içerir ama bir o kadar da hedeftir, amaçtır. Düşünce üreticisi 'büyük insanlar', geleceği şekillendirmek üzere fikir yürütürler. Buna bilim kurgu filmi izler gibi seyirci kalan 'küçük insanlar' ise, günün içindeki kısır döngüde, bir siyasi görüşü körü körüne savunmada ya da bizde bile on yıla yakın zaman üzerinden geçmiş olan ve dünyanın altmışlı yıllar söylemlerine kafa yorarlar.

Düşünün bir kere! Etrafınıza bakın! Kimileri düşünceleri, oluşumları, geleceği tartışır. Kimileri ise bahsettiğim şekliyle, günlük hayata yeniktir.

Peki neymiş bu modası geçen kavramlar ve söylemler?

Statüko, ihtilal, hain edebiyatı, bayrak edebiyatı ve benzerleri. Hatta haydi buraları siz doldurun. Neler eskide kalırken kimi zihinler bunlarla eskide kalmış?

*

Bazen, yarınlar size uzak gibi gelse de alınan her nefesin gelecekten geldiğini anlamak gerekir.

İnsan artık bugünü değiştiremeyeceğini anlamalı belki. Hele hele ülkemizde. Bugün hiç yok. Aslında bugünün olmadığı güzel ülkeler de var. Onlarda gelecek var daha çok. Bizde de bugün yok. Ama yerine hep geçmiş var.

Saplanıp kalınan tarihler, anlamlar, düşmanlıklar ve dostluklar, asıl olan yarına karşı bir çıkmaz gibi.

İşte bundan dolayı, 'çocuk gibi ağlar yaz sarhoşları, olmamış yaşamlar, eksik yarınlar'a...

Uyanın! Bugün yok! Bugün olan 'an', duygusal olanı anlamamıza, yaşamsal olanı kavramamıza yarar. Oysa her şey yarında yaşanır, yaşanacaktır. Kimileri geçmişe saplanmış, geçmişin kavramlarını, düşüncelerini güncelleyememiş, kimileri ise geleceği düşlerken kendi yönlerini de geleceğe katıyor.

Hangilerinden olmak istiyorsunuz? Önemli soru bu!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları