Kültür çözülürse toplum yok olur

Yayın Tarihi: 26/07/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Böyle bir süreç yaşıyoruz dersem, bunun mübalağa olduğunu düşünmeyin. Toplum için Türk Dil Kurumu sözlüğünde iki ana tanımla karşılaşırız. İlki; "aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların tümü" şeklindeyken, ikincisi; "bilinçli bireylerden ve özellikle aralarında örgütleşme bağları ve karşılıklı görevler bulunan kişilerden kurulu topluluk" olarak tanımlanmıştır.

Bundan alınacak bir ders var.

İnsanların sadece aynı topraklar üzerinde bir arada yaşıyor olmaları toplum olmaları anlamı taşımaz. Birlikte kuracakları ortak yaşam, iş birliği, ortak değerler ve bunlara ilave olarak en önemli figür olan ortak hars yani ortak kültür olması kaçınılmazdır. Gerisi, zorunluluklar bütünüdür.

Kültür toplumun ana ilkelerini ortaya koyan temeldir. Bunun yapısal içeriği, toplumu oluşturan değerler bütünüdür aslında. Adetler, ilişkiler, toplumsal akıl, toplumsal duygu ve düşünce gibi. Kaldı ki buna üretim de eklenir.

Yine Türk Dil Kurumu kültür kelimesini; "tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü" olarak tanımlanır.

Kültür ve toplum, birbiri içinde ve birbirini beslerken büyür yarınlara dünün temeli ile değer bırakır.

Sadece ortak mutlulukların değil, ortak hüzünlerin de evi, toplumdur, onu besleyen ve güncelleyen kültürdür.

Bunlar yoksa, bu ortaklıklar, bu birlikte düşünme, birlikte sevinme ve üzülme, birlikte hedef kurma ona ilerleme yoksa, toplumdan söz etmek sığ kalır, kısa ömürlü ve sadece tanımsal ifade olmaktan öteye gidemez!

Bunu yaratan bilinç devlet gibi bir mekanizma ve onun adil ve güven veren yol haritası ise, bunu yaşatacak olan da, ötekileştirmelerden arınmış, ortaklığa varım diyen yurttaştır.

Gelin tüm bu sistemi, bireyin penceresinden değerlendirelim!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları