Gizli, saklı şeyler adalet içermez

Yayın Tarihi: 08/08/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
"Dile gelmez, ifade edilemez denilen şey, doğru olmayandan, akla aykırı olandan, yalnızca sanılandan başka bir şey değildir."

Bu iddialı ifade, derin çözümsüzlüklerin çatışmasında da karşımıza çıkar, hayatımızın gündeliğinde de. İndirgemek anlamında bunu hayatımız üzerinden algılamak istersek, her gün karşımıza çıkan bir çok irrasyonel davranış ve tutumu örnek olarak kullanabiliriz.

Soğuk savaştan bugüne (elbette soğuk savaştan çok öncesine de dayandırılabilir bu kavram ama biz yakın zamanda algıladığımız için soğuk savaş ve sonrasını anlamlandırmamız daha kolaydır) 'saklamak' eylemi arkasında olanla önünde olan arasında saklayanın yarattığı bir ötekileştirme yaşanmaktadır.

Öyle ki; saklamak için hareket eden bir güç, önce kimden saklayacağına karar vermiştir. Hatta inanın önce kimden saklayacağı sorusunu yanıtlayarak, ardından neler saklayacağını belirler ve nihayet saklama eylemine geçer.

Bu ortaya şu gerçeği çıkarır!

Saklanması gereken her ne ise içinde saklamaya değer nitelikte bir somut ya da soyut bulunmaktadır. Oysa kimden saklayacağınız devreye girdiğinde (ki bahsettiğim gibi önce o devrededir) ve bunun birlikte aynı geleceğe yürüdüğünüz insanlardan saklayacağınız netleştiğinde ortaya bir gizlilik ve bu gizlilik içinde denetlenemez bir yapı ortaya çıkar.

İşte; irrasyonel kararlar, adaletsiz izinler, manipülasyon içeren bilgiler ve her türden menfaat ilişkisi bu gizlilik içinde salınır.

Akla aykırı değilse ve doğru ise kimse kimseden bir şey saklamak zorunda kalmaz. Ancak bunun dışında oluşan davranışlar akla aykırıdır, doğru değildir demektir.

Bunu hiç unutmamak gerekir. Saklanmak istenen her şey, özellikle birlikte yaşadığınız toplumdan saklanmak isteniyorsa, saklanan şey hak ve adalet içermiyordur.

Son cümle bana ait olsa da makalenin sonunda ilk cümlenin hakkını iade edeyim.

Girişte kullandığım o güçlü iddiada bulunmam ya da o cümlenin sahibi olmak haddime düşmez. O muhteşem saptama G.W.F. Hegel'in 1952'de yayımlanan 26 ciltlik eserinin ikinci cildinin 88'inci sayfasında yer alan ifadedir. Söz konusu cildin adı Hegel'in adından en çok söz ettiren eseri olan "Tinin Fenomenolojisi"dir. Felsefenin 'her şeye karşı' nasıl güçlü bir savunma geliştirdiğini bilenlerin ya da inananların başucu kitabı yapmaları gereken bir eser, "Tinin Fenomenolojisi".

Çünkü anlamak isteyenler için felsefe her şeydir ve Hegel ise felsefenin her şeyidir, çatısıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları