Trump'ın Amerikası

Yayın Tarihi: 06/09/17 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Amerikalılar, dünyayı yönetme sevdasına şimdi soyunmadılar. Geçtiğimiz yüzyılı bilinçlenme yüzyılı olarak değerlendirdiler. Nesillerini hazırladılar. Toplumları kaynaştırdılar. Kendi topraklarında Y nesli teorik olarak Amerikan Kültürü'nde X neslinden sonra gelen bir kuşak yarattılar. Y nesli, 1977 ile 1981 yılı aralığında doğmuş olanları kapsayan bir nesil. Ancak nesil Vietnam Savaşı sonrasında, çoğunluğu ekonomist olan aralarında masonları da kapsayan, dünyanın dört bir yanındaki ülke insanlarının bir nevi topluca yarattığı ilk global nesildir.

Vietnam Savaşı 1975 yılında sona erdiğinde savaşın başladığı 1964 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ekonomistler, kontrol edilebilecek yeni bir nesil yaratmak amacıyla X nesli planını ortaya koymuşlardı. Fikir olarak global olan, ancak küresel dünya ile kontak kurulmadan yaratıldığı için başarısızlıkla sonuçlandı. Savaş sonrasında bu başarısızlığı gören uzmanlar Y neslini kurmaya başladılar.

Kurulan bu nesilde ilk ortak değer Y nesil insanlarının Vietnam Savaşı'ndan habersiz olması üzerineydi. Bu nesilde ana temalar iletişim, medenilik, teknoloji ve globalizm seçilmişti.

Bu temeller belirlendikten sonra, nesli oluşturan bireylere, sınırsız bir gelişimle teknoloji sunulurken, medenilik ve globalizm ise güçlü iletişim ağları kurularak nesli kontrol altına almayı hedeflemişti. Y nesli bilgisayar oyunu oynayarak büyüdü. İletişim ağı oluştururken cep telefonu, interaktif bir dünya yaratılmasına gayret edildi. Amaç bu neslin 18 yaşına gelmeden önce bu iletişim aygıtlarının olanaklarından tam yararlanmasıydı. 1995 - 1998 yılları aralığında bu hedef gerçeğe dönüştü.

*

Diğer bir önem olan medenilik başlığı altına ise, dünya çapında bir eğitim uygulamasına girildi. Bu aşamada "uzlaşı kültürü" sevdirildi ve ileri düzeyde eğitimlerle kavramlar derinlemesine yumuşatıldı. Daha öncelerinde yüksek lisans veya doktora yapmış insanlar oldukça az iken, Y nesli için yüksek lisans yapılması gereken; doktora yapılması ise büyük avantaj sağlayan konuma getirildi.

Teknoloji konusunda ise, Y nesline ait herkes tarihte icatlar keşifler okurken kendi yaşadıkları hayatta her gün bu tür icatlar ve keşifler yaşadı. Bu da Y neslini yaşadığı zamandan ileride düşünmeye yönlendirdi.

Globalizm konusunda atılan adımlar zincir markalarla, tüketimin çılgınlaştırılması, kredi kartları ve internet ile dünyayı bilinir kılmayı sağladı. Bilimsel çalışmalar, globalizmin uluslararası savaşların önünü keseceği şeklinde bir tezle geldi. Bu tez nedeniyle Y nesli, müzikten filme, diziden modaya hep çok kültürlü imajlarla gelişti. Bu yüzden Y nesli, yeryüzündeki tüm ürünlerinden olanakları ölçüsünde yararlanarak oluştu. Y nesli şu ana kadar yaratılmış en eğitimli, en medeni, en teknolojiye açık, bilgiyi kaynaklarından öğrenebilen, global olarak dünyayı keşfetmeye çalışan insan topluluğudur.

*

Y nesli ile bir yandan kara para aklamaktan, silah kaçakçılığı ve uyuşturucuya, öte yandan kadın ticareti ve terörizme kadar istihbaratın toplandığı yer olan ABD, ütopik de olsa, bilgiye dayalı savaşsız bir dünya yaratma amacı hoş bir tema. Hele hele Trump'ın Amerikası! Peki ya gerçeği ne?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları