Sorular

Yayın Tarihi: 20/11/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

(…) Soruları yitiren, sorgulamayı bitiren insan, kurum, yönetim ve benzeri her türden erk sahibi güç, zarar veren ve yok eden bir sürecin içine girer.


Gerçek nedir? Ona nasıl erişilir? Doğru ve yanlış nedir? Niye kimi zaman doğru veya kimi zaman yanlış olarak değer yargısına varırız? Nasıl karar veririz? Bilgi nedir? Bildiğimizi nasıl biliriz? Doğru bilginin kökeni ve sınırları nelerdir? Ahlaken doğru veya yanlış değerler arasındaki farkı nasıl anlarız? Hangi hareketler doğrudur, hangileri yanlıştır? Değerler mutlak mıdır yoksa izafi midir? Nasıl düşünmek, nasıl yaşamak gerekir?

Bunlar sıradan sorular değil. Her biri, iyi insan olmanın, doğru karar vermenin dolayısı ile bir yandan onurlu ve ahlaklı yaşamın, öte yandan vicdanlı ve başarılı yönetimin temellerini oluşturan sorular, sorgulamalardır.
Elbette bu soruları sorma ve yanıtlarını arama süreci, yaşamın kendisidir.

Amaç da bu soruların yanıtını alma değil, soruların devamlı sorulması yöntemi ile her alanda insanı değerler merkezinde görerek yaşamak, iletişim kurmak ve yönetmektir.

Soruları yitiren, sorgulamayı bitiren insan, kurum, yönetim ve benzeri her türden erk sahibi güç, zarar veren ve yok eden bir sürecin içine girer. Geçici dünya güzelliklerine kanarak bu bitişin kendisi için olmadığı yanılgısına düşer. Oysa kötü giden her şeyse bu, döner dolaşır bu sona başlamamızı sağlayanları da bulur ve yok eder. Çünkü 'son' sondur. Kimi için iyi kimi için kötü değil, son herkes için bir sondur.

Bu sorular aynı zamanda felsefenin de temelidir.

Felsefi düşünce insanın kendi varlığını merak etmesiyle başlayan bir süreç aslında. Bu konuda sorular sormayla başlayan ve bitişi olmayan bir süreç. Felsefe için merak etmek ve soru sormak yeterli değildir. Sorulara sistemli bir açıklama getirmek de önemlidir. Felsefi düşünüş sıradan düşünüşten tamamen farklıdır. Onun ayırt edici özelliği kavramsal ve soyut olma çabasıdır. Felsefe eleştirel bir düşünüş biçimi olarak, insanı merkezci gelişimin de önemli ilk adımıdır.

Bilmek ve sorgulayarak bilmeğe ulaşmaktan daha önemli tek şey ise, bunu istemektir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları