"Sırp kasap"

Yayın Tarihi: 23/11/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Başlıktaki iki kelimeyi Google'a yazarsanız karşınıza birkaç isim çıkar. Bunlar Radovan Karadziç, Slobodan Miloseviç ve Ratko Mladiç. Her üçünün ortak özelliği ise, insan kasabı olmalarıdır. Bosna Savaşı sırasında farklı dinden insanları katleden ve soykırım yapan isimler bunlar. 20. yüzyılın barbarları.

Dün bunlardan birisi olan Ratko Mladiç, soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suçun da aralarında olduğu 11 ayrı suçtan Hollanda'nın Lahey şehrindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülen davada suçlu bulundu.

Yakalandığı 2011 senesinden beri eski Yugoslavya'da işlenen suçlar için kurulan BM'ye bağlı eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından tutuklu olarak yargılanan 75 yaşındaki eski general ömür boyu hapse mahkûm edildi.

Yugoslavya'nın dağılması sonrası 1992 ile 1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı sırasında Hollanda'nın Lahey kentinde kurulan mahkeme, Mladiç davasının sonlanmasıyla birlikte bu yıl sonunda görevini tamamlayarak kapanacak.

Aynı mahkeme tarafından 40 yıl hapse mahkûm edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç ile birlikte "Bosna Kasabı" olarak anılan Mladiç'e, aralarında Srebrenitsa'da Karaciç'in verdiği emirleri uygulayarak 8 bin kadar erkek ve çocuğu katletmek gibi birçok savaş suçu yöneltildi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da yaşanmış en büyük katliam olan Bosna Savaşı'nda toplam 100 binden fazla kişinin ölümünden sorumlu tutulan Bosnalı Sırplar arasında öne çıkan bir isim olan Mladiç hakkındaki kararın, o yıllara dair hakikat tespiti konusunda belirleyici bir hüküm olması bekleniyor.

O kendisini hala doğru yaptığına inandırmış olmanın sonucuyla savunuyor. Ama tarih sayesinde bir insan kasabı.

Acılar ve yitimler geçmez ama adaletin tecelli etmesi gibi bir sonuç, bu yaşanan.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları