Dünya seni özleyecek "Madiba"

Yayın Tarihi: 07/12/13 09:12
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Düşünün hayatınızı konu alan bir film yapılıyor. Tam o filmin galası sırasında da siz vefat ediyorsunuz.

Dünyaca ünlü Güney Afrikalı Lider Nelson Mandela öyle bir şekilde uğurlanmış. Londra'nın Leicester Square'de Nelson Mandela'nın "A long walk to Freedom" adlı otobiyografisinin sinemaya uyarlanması ile ortaya çıkan Sinema filminin galası yapılırken gelmiş kötü haber ve Mandela'nın iki kızı da gala için sinema salonundaydı.

Dünya şok halindeydi dün.

Mandela 95 yaşındaydı ancak dünyada kimse Mandela'nın öleceğine inanmak istemediğinden olsa gerek ki haber şok etkisi yarattı.

Bütün dünya liderleri merhum lider için açıklama yapmış, anekdotları aktarmışlar, dünyanın artık eskisi gibi olmayacağını söylemişler. Dünyanın hatırı sayılır bir bölümünde bayraklar yarıya indirilmiş, BM Güvenlik Konseyi Toplantısı'na saygı duruşu ile ara vermiş.

Ölümü açıklandığında galası yapılan filme konu olan "Along Wak To Freedom" (Özgürlüğe uzun yürüyüş) kitabı benim başucu kitaplarımdan biridir yıllardır. Birkaç kez okuduğum kitabı uykum kaçtığında elime alır rastgele bir yerden yeniden okumaya başlarım. Her sayfası, ya da başka bir deyişle Mandela'nın hayatının her bir anı, kanınızı donduracak, ibret verecek, hayranlık uyandıracak, düşündürecek, ders verecek cinsten.

Bir önce çalıştığım gazetedeki odamın duvarında Nelson Mandela'nın resmi vardı. Soranlara, "Bu adam nasıl hayran olunmaz ki?" diye yanıt verirdim.

Düşünün Hiç ümidini kaybetmeden 27 yıl hapis yatan ve yattığı yerden bir mücadele sembolü haline gelip, müebbet mahkumluğundan Devlet Başkanlığı'na giden bir süreç yaşayan efsaneydi.

En çok da "Hiç kimse ten renginden, geçmişinden ya da dininden dolayı bir diğerinden nefret ederek dünyaya gelmez! İnsanlar nefret etmeyi öğrenirler ve eğer nefreti öğrenebiliyorlarsa o zaman onlara sevmeyi de öğretebiliriz." lafını severim. Bütün mücadelesini özetliyor aslında bu sözü.

Bir de unutmadan affetmeyi ilke edinen af sistemi birçok soruna çözüm modeli olabilecek cinsten.

Arık o Özgürlüğe uzun yürüyüşü tamamlandı. Mandela artık özgür.

Dünya seni özleyecek "Madiba"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları