Hususi, müstesna ve olağandışı...

Yayın Tarihi: 15/12/13 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Bir zamanlar, sanırım TC Dışişleri Bakanı Erivan'a giderek Türk-Ermeni ilişkilerinde önemli bir açılım gerçekleştirdiği zamandı, "Bir gün Davutoğlu uçağına atlar, Larnaka'ya iner ve bu işi kökten çözerse şaşmayın" diye yazmıştım.

Bana "deli" demişlerdi.

Belki delice bir yazıydı ama Davutoğlu da öyle bir politika izliyordu o zaman.

"delice bir politika" demek istemedim, hemen "Davutoğlu için deli yazdı" demesin kimse. Onu demek istemiyorum.

O dönem Türkiye'nin Diplomasisi ezber bozan bir politika izliyordu ve son derece atak ve pro-aktifti. Suriye konusundaki sıkıntı ile belki biraz daha muhafazakar bir çizgiye gelmiş gibi görünse de, çerçeve ve tarz aynı.

Davutoğlu'un Atina'da kiminle ne konuştuğu, ne yaptığını bilemeyiz.

Ama Yunanistan'ın Kıbrıs'ta garantör olduğu gerçeği ordadır.Davutoğlu'nun Atina sonrası Kıbrıs'a gelmesi, hem de rüzgar gibi gelmesi, azımsanacak ve önemsenemeyecek bir durum değil.

Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na büyük destek vermesi ise önemli. Eroğlu'nun Ak Parti ve Türkiye Hükümeti ile arasının limoni olduğu hiçbir zaman sır değildi. Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun aynı sayfada ve tam bir mutabakatta oldukları ile ilgili güçlü bir mesaj verilmesi, Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümünü öncelikleri arasına aldığı ve bu çözümü, eğer mümkün olursa, Derviş Eroğlu ile yapmak konusunda kararlı olduğunu gösterir.

Yani durum kritik, ortam müsait, mevcut oyuncularla bu işi götürme zorunluluğu var. Bunu biraz da öyle okumak lazım.
Hele hele Davutoğlu ile Downer'in bir otelde falan değil de Türkiye Cumhuriyeti'nin egemen toprağı sayılan Türkiye Cumhuriyeti'nin Büyükelçiliği'nde görüşmesi ayrı bir vaka.

Eğer bir şeyi elde edebileceğinizi hissederseniz, o oranda riske girersiniz.

Downer, TC Büyükelçiliği'nde Davutoğlu ile görüşmesi, zaten Güney Kıbrıs'ta sıkıntılı olan imajı açısından büyük bir riskti. O riski göze aldığına göre...

Neticede de Davutoğlu'nun ziyareti olağandışı bir ziyaretti. Her ne kadar planlanmış ve ertelemek istemediğini söylese de, hususi ve müstesna bir yarım gündü. Yankılarını ise yarından itibaren bir bir görmeye başlarız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları