AP Mülakatı'ndan anlamaya çalıştığım

Yayın Tarihi: 19/02/14 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades Associated Press'e verdiği mülakatta aslında çok önemli şeyler söyledi. Biz Petrol ve gaz boru hattı üzerine dikkatlerimizi yoğunlaştırırken, önemli bir ayrıntı daha vardı.

Anastasiades bir çözüm planının bir kez daha reddedilmesi Kıbrıs için felaket olacağını söyledi.

Bunu daha önce de söylemişti, hatta Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da aynı şeyleri söylüyor. Halkımın evet demeyeceğini düşündüğüm bir çözüme bende evet demem" diyor.

Peki bu ne demek?

Bunun farklı farklı anlamları olabilir.

En samimi olasılıktan başlayalım.

"Kıbrıs'ta çözüm için samimiyetle uğraşacağım. Hem kendi halkımın hem de Kıbrıs Türk halkının kabul edebileceği bir çözüm formülü üzerinde uzlaşmak için ne gerekirse yapacağım ve bu planı da halkıma kabul ettirmek için olağanüstü çaba harcayacağım"

Bu riyalar ülkesinin Anastasiades'i gibi görünse de olmayacak bir şey de değil .Neticede adam geçen sefer Güney Kıbrıs'taki evet kampının lideriydi. Biraz kredi verebiliriz.

Diğer bir olasılık ise şu olabilir

"Amerikan baskısıyla bu işe bulaştırıldım. Ayak sürümelerimle ancak u kadar oyalayabildim. Şimdi iş konuyu referanduma götürecek pozisyona gelememek. Gelirsem çünkü ekonomik sıkıntılarda bıkan halkım yanlışlıkla evet derse yanarız. Dolayısıyla halkımın evet demeyeceği bir anlaşmayı referanduma götürmemek için hiçbir anlaşayı referanduma götürmemek en güvenli yok"

Biraz düşünce balonu gibi oldu ama iki seçenek var.

İşin bir de farklı bir boyutu daha var AP mülakatına baktığımızda. O da Annan Planı'nın hala Rumları ürküttüğü gerçeğidir.

Annan Planı'na evet demiş olmasına rağmen Anastasiades, yeni oluşacak planın Annan Planı'na kıyasla "Önemli derecede farklı" olması gerektiği üzerinde duruyor.

Türk tarafı ise her şeyin aslında Annan Planı'nda netleştiği birçok şeyin görüşülmesine bile lüzum olmadığını söylüyor

Anlaşılan iki toplum henüz aynı sayfada değil.

Gerçi daha dün bir bugün iki.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları