Sahi ne oldu o Tek Liste işi?

Yayın Tarihi: 14/03/14 07:48
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Aklıma takıldı bir bakayım dedim.

Baktım göremeyince Haber Merkezi'ndeki arkadaşlara sorayım dedim. Belki onlar rastlamıştır.

Onlar da rastlamamış.

Kimse ama kimse Seçim ve halkoylaması Yasası'ndan bahsetmiyor.

Hani seçim meydanlarında herkes artık KKTC'nin tek seçim bölgesi olması gerektiği, "tek liste" ya da "çarşaf liste" olarak adlandırılan yeni sistemden bahsediyordu ya, o konuda kimseden ses yok.

Kimseden derken bu yasayı değiştirmesi gereken vekillerden bahsediyorum.

Sonra da düşünüyorum kendi kendime, "Neden bu eski sistemle meclise giren arkadaşlar bu sistemi değiştirmek istesinler ki? Değiştirirlerse kendi statükolarını yerle bir etmiş olurlar, belki de seçilme ihtimallerini azaltmış olurlar.

Kolay mı, sadece İskele'nin ya da Güzelyurt'un daracık seçim bölgesinde birkaç aileye sağladığı menfaatler sayesinde aldığı oylarla seçilen vekiller neden başka bölgelerden oy almak zorunda kalsın ki?

Gazi Mağusa'da paralar saçarak satın aldığı oylarla meclise girenler, neden Gazi Mağusa'nın yanında Lefkoşa, Girne, İskele ve Güzelyurt'taki seçmenle uğraşsın ki? O kadar insana para mı dayanır? Obama'nın seçim bütçesi olsa yetmez.

Meclise girdiler ya, "Tek Liste"yi bir çırpıda unuttular.

Zor tabi. Çıkacaksın, hem Dipkarpaz'daki seçmene hem de Yeşilırmak'taki seçmene hitap edeceksin. Akdoğan'dakini tatmin ederken, Geçitköy'deki de senin ülkeye hizmet edebileceği dair ikna olması lazım.

Bunun için hitabet şart., bilgi şart, deneyim ve on denetimi gösterebilmek şart.

Arkadaşlardan rica ettim "Şu partilerin Genel Sekreterleri'ne bir sorun belki de adamlar harıl harıl bu konuda çalışıyorlar biz de burada oturmuş günahlarını alıyoruz" diye.

Hemen bizim Vatan Mehmet sarıldı telefonlara. Hepsine tek tek ulaştı ancak tık yok. Biraz mahcup biraz da "Nereden çıktı bu densiz şimdi? Ne güzel unutturmuştuk" dercesine bir lafı eveleyip gevelediler.

Seçim meydanlarında söylenenleri unutmayacağımızı buradan bildirmek isterim.

Önlerinde koskoca bir dönem var. Bu işi bir şekilde halletsinler çünkü bu halk bu sistemle bir kez daha sandığa gitmez. En azından gitmemeli. Giderse de kendisine yalan söylenmesini hak ediyor demektir.

Meclis, kapısına kilit takıp, halılarını yenilemekle ve içine birkaç genç vekil katmakla değişmeyeceğini herkes iyi biliyor.

Meclis'in kökten değişmesi ve yenilenmesi için meclisteki koltukları dolduranları seçme biçimi değişmeli. Hem de hemen.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları