Bağımsızlık çok da matah bir şey değil mi yoksa

Yayın Tarihi: 20/09/14 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
İskoçlar Büyük Britanya'dan ayrılmayı reddetti. Yapılan refrandum'da bağımsız bir olalım mı sorusuna kesin bir ifadeyle hayır dediler.

Kıbrıs ölçeğinde bunu düşündüğünüz zaman, "Bu çılgın iskoçlar, nasıl olur da bağımsızlığı reddederler" diye sorabilirsiniz.

Hatta Mel Gibson'un başrolünü oynadığı ve aynı zamanda yönettiği Bravehaert (Cesur Yürek) filmne konu olan İskoç Bağımsızlık savaşçıcsı William Wallace'ın ruhuna ve mücadelesine ihanet ediyorlar, diyen bile çıkar belki.

Ama kazın ayağı öyle mi ya?

İskoçlar bütün gün Johnnie Walker içip sürekli sahoş gezen ve bağımsızlığın aslında ne demek olduğunu bilmeyecek kadar kendilerinden geçmiş bir halk değil.

İskoçlar bağıösızlığın ne demk olduğunu pekala bildikleri için hayır demişlerdir diye düşünüyorum.

Bağımsızlık, her şeyden önce mali bağımsızlıktır. Halkından vergi toplayacakın ve onu da halkın için harcayacaksın. Bağımsız olduğun zaman eksiğini gediğini kapatacak bir güç bulunmaz. En iyi ihtimalle seni borçlandıracak birileri çıkar, onlar da İMF gibi ya da komşunun Troyka'sı gibi işlerine karışır, bir anlamda da bağımsızlığı yeniden elinden alır.

İskoç Parlamentosu'nda çoğunluğu elinde bulunduran İskoç Ulusal Partisi, İskoçya'nın ayrı bir ülke olması için mücadele ederken, vergileri kendisinin toplayacağını ve Mali ve Para Politkalarını kendisi belirleyerek ülkesnin yöneteceğini iddia ederek bir Evet kampanyası yürüttü. Anck İskooç halkını ina edemediği nokta vergi toplama hakkı ile birlikte gelecek olan Bütçe sorumluluğunun altından kalkılıp kalkılamayacağı konusuydu.

İskoçya'daki bağımsızlık çıkışından İskoçlar elleri boş bu çıkacaklar. Kesinlikle hayır.

İskoçya'ya birtakım yetkiler ve özerklilker aktarılacak. İskoçlar yine Büyük Britanya'nın içerisinde, onun garantisi ve desteği altında, doğruda kendilerini ilgilendiren konularda daha fazla söz sahibi olabilecekler.

İskoç yönetimi sembolik olmaktan çıkacak daha fonksiyonel bir hale gelecek.

Bana gre iskoçlar elde etmek istedikleri değil, elde etmeleri gerektiği kadarını eelde ettiler bu süreçte.

Fazlası, yani tam bağımsızlık, tam sorumluluk gerektirirdi. Şimdi sorumluluğu daha sınrlı ama yetkileri daha bol bir modele doğru yürünecek.

İskoçya'da çizilen resme baktığında insan ister istemez, "şu tam tağımsızlık işi çok da matah bir şey değil mi acaba" diye içinde geçirmiyor değil hani.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları