"Maaş" der kalır

Yayın Tarihi: 11/11/14 13:18
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Bu İngiltere için "öyle böyle" diyorlar ama adamlar yapıyor. Şapka çıkartmak lazım. İktidardaki Muhafazakâr Parti'ye hiç oy vermeyip iflah olmaz bir İşçi Partisi sempatizanı olsam da İngiltere Maliye Bakanı ve 11 Downing Street'in meskûnu George Osborne bütün vergi mükelleflerine ödedikleri, vergilerin nereye harcandığını kalem kalem anlatan mektuplar gönderiyor.

Öyle tek tip mektup falan değil ha. İsim isim, her vergi mükellefine ayrı.

Az da değil. 24 milyon kişi bu bahsettiğimiz.

Örneğin yıllık 30 bin pound kazanan bir mükellefe ödediği verginin 1,663 poundunun sosyal yardıma, 1,280 poundunun sağlığa, 892 poundunun eğitime, 822 poundunun devlet emekli fonuna, 78 poundunun uluslararası yardıma ve 51 poundunun da Avrupa Birliği bütçesine gittiği anlatılacak bu mektuplarda.
Osborne diyor ki: "Siz çalışıyorsunuz kazancınızdan vergi ödüyorsunuz, biz ise harcıyoruz. Ödediğiniz vergileri nereye harcadığımız kalem kalem bilmek sizin en doğal hakkınız."

Gel de İngiliz hayranı olma.

Bize bakalım.

Adamın birine 1 milyon TL resen vergi gönderiyorlar. Pazarlıklar sonucu bu bir iki bin TL'ye düşüyor. Aylık milyonlarca TL ciro yapan devasa şirketler ise her yıl zarar beyan edip tek kuruş vergi ödemiyorlar.

Vergiyi devlet ancak peşin ödeyen maaşlıdan tam olarak alabiliyor. Zaten aldığı vergi ile birkaç ıvır zıvır haricinde de maaşları ödüyor.

Devletin bütçesi bu yıl 4 milyar TL'nin biraz üzerinde. Neredeyse hepsi denecek kadar bir oranı ise zaten transfer giderlerine, yani maaşlara ve ek mesailere ödeniyor.

Yatırım kalemleri ile savunma zaten Türkiye tarafından karşılanıyor.

Yani bizdeki Maliye Bakanı, İngiltere'deki mevkidaşı George Osborne gibi vergi mükelleflerine birer mektup göndererek vergilerin nereye harcandığını kalem kalem açıklayacak olsa liste çok uzun olmaz.

"Maaş" der kalır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları