Eroğlu'ndan erken açıklama

Yayın Tarihi: 28/11/14 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağı ile ilgili kararını bugün açıklıyor.

Kararı belli. Aday olacak. Hesabını yapmış ve kararını vermiş gibi görünüyor.

Gelelim kararını açıklamasının zamanlamasına.

Birçok çevrenin, "Eroğlu neden hala adaylığını açıklamadı?", " Acaba çekindiği bir şey mi var?" , "Bu kadar geciktirdiğine göre aday olmayacak herhalde" şeklindeki görüşlerinin aksine, aslında Derviş Eroğlu adaylığını normalden çok erken bir zamanda açıklıyor.

Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığı 18 Nisan 2010 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde adaylığını 27 Ocak 2010'da açıklamıştı. Yani seçime iki buçuk ay kala bu anonsu yapmıştı.

Bakıyoruz bugün 28 Kasım 2014. Yani seçimlere kabaca dört buçuk ay var.

Bir başka deyişle Derviş Eroğlu geçen yıla oranla Cumhurbaşkanlığı adaylığını tam iki ay erken açıklamış oluyor.

Yani bir gecikme yok aksine iki ay gibi bir süre erkene çekme durumu var.

Tabi bunun nedenleri var.

Başlıca neden, diğer adayların erken davranmış olması.

Adaylığını ilk açıklayan Mustafa Akıncı olmuştu.

Sayın Akıncı'nın adaylığını çok önceden açıklamak ve çalışmalarına diğer adaylardan erken başlamak için haklı gerekçeleri vardı.

Mustafa Akıncı epey bir zamandır aktif siyasette yoktu. Uzun bir zamanını ise evlatlarının yanında Amerika Birleşik Devletleri'nde geçirmek durumunda kaldı.

Hal böyle iken haklı olarak, siyasetten uzak geçirmiş olduğu bu süreyi telafi etmek ve açığını kapatmak için erken yola çıkması gerekti. Bunu ben söylemiyorum, dost sohbetlerinde kendisi ifade ediyor zaten .

Akıncı yola erken çıkınca, soldaki diğer aday olan Mehmet Ali Talat ise hemen ardından yola düşmek istedi. Akıncı ile aynı renk oyları paylaşacağını bildiği için alanı, uzun bir süre rakibine boş bırakmak istemedi ve partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi'ne baskı yapmaya başladı.

Süreç gereğinden hızlı bir şekilde ilerleyince CTP bir süre bocaladı ve çıkan anlaşmazlıklar sonucunda da parti tüzüğünü tozlu raflardan indirip, adaylık başvurusu kabulü sürecini başlattı. Böylece Sibel Siber'in adaylığı son derece erken bir tarihte tescil edilmiş oldu.

Eroğlu ise işi ağırdan almayı ve en azından geçtiğimiz seçimdeki gibi bir zamanlama ile adaylığını açıklamayı planlarken, soldaki acelecilik onun da planlarını sekteye uğrattı ve geçen seçimde adaylığını ilan ettiği tarihten tam iki ay öncesine denk gelen bir zamanda adaylığını açıklamak durumunda kaldı.

Anlayacağınız Cumhurbaşkanı seçimi bu nedenle erken koşulmaya başlanan, dolayısıyla da mesafesi uzayan bir maraton gibi olacak.

Ama Eroğlu'nun adaylığını geç açıkladığını iddia edenler yanılıyor.

Eroğlu adaylığını normalden erken açıklıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları