Eroğlu neden bağımsız?

Yayın Tarihi: 02/12/14 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Cumhurbaşkanı Deriş Eroğlu'nun adaylığını açıklarken, adının önüne "bağımsız" ifadesini yerleştirmiş olması, birkaç satır bir şey okumadan klavye başına geçen birçok köşe yazarına ve dersini çalışmayan televizyon programcısına dert olmuş.

Çok sık sorulmaya başlanan ve bana göre tam bir cehalet örneği olan ve başlıkta sorduğum soruyu yineleyeyim, "Eroğlu neden bağımsız aday?"

Çünkü Anayasa onu emrediyor.

Bu kadar basit.

Derviş Eroğlu Cumhurbaşkanı. Anayasa, Cumhurbaşkanı'nın herhangi bir parti ile organik bir bağının bulunamayacağını net bir dille ifade ediyor.

Azıcık yasalara baksalar ve derslerini çalışsalar, bu soruyu soranlar ve de bunun üzerinde yorumlar yapmaya çalışanlar, bunu net bir şekilde görecekler zaten ama nafile.

"Nasıl olsa kalem bizde, kamera bize bakıyor, ne sorarsak, ne yazarsak yerler. Halkı da yanlış yönlendirirsek, o da halkın sorunu" düşüncesi medyada hakim.

Anayasa'nın ilgili maddesini "mahkemeler.net" adresinde bulacağım ama inanın üşeniyorum. Dolayısıyla bu bilgi eksikliği ile hareket edenler, bir zahmet kendileri bulup okusunlar diyorum.

Eroğlu'nun UBP'den aday olması Anayasa açısından mümkün değil. Aday olması için söz konusu parti ile üyelik anlamında bir bağı olması gerekir. Bu mümkün değil. Çünkü adam zaten halihazırda Cumhurbaşkanı. Görevi de devam ediyor.

Tarihimiz çok uzun yıllara dayanmıyor ancak Allah'tan buna bir örnek var.

Sayın Mehmet Ali Talat Cumhurbaşkanı iken, bir dönem daha Cumhurbaşkanı olmak için aday olduğunda da daha önce seçildiği Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler'den aday olmamıştı.

O da "Bağımsız" adaydı.

CTP kendi içinde aynen şimdi UBP'de olduğu gibi, Talat'ı destekleme kararı almıştı ancak Talat 2010 seçimlerinde 2005'te olduğu gibi CTP'nin adayı değil, bağımsızdı.

Bazı yazılar okuyorum, bazı televizyon programcılarını izliyorum ve "Eroğlu'nun UBP'ye güvenmediğini, bu nedenle bağımsız aday olmayı tercih ettiğini ve bu yolla da UBP dışından bazı kesimlerin de oyunu almaya çalıştığını" yazıyorlar.

Bazı televizyon programcıları da "Sayın Eroğlu neden bağımsız aday oldu sizce" diye tenekeden sorular soruyorlar.

Yemin ederim komik.

Eroğlu'nun UBP'ye güvenip güvenmediği kısmı değil komik olan. Komik olan, yazı yazdıkları veya program yaptıkları zaman hükümetleri devirip, devrim yapabilecekleri kudrette olduklarına inananların, bu kadar basit bir Anayasal kuralı bilmemeleri.

Böylesine basit bir konu için koskoca bir köşe yazısını boşa harcadığıma mı yanayım, yoksa dersini çalışmayıp ekran ya da klavye başına geçenlerle aynı kulvarda görev yaptığıma mı?

Bilemedim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları