Adaylar bu ankete dikkat!

Yayın Tarihi: 26/01/15 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Süreç içerisinde çok sıklıkla gündeme gelmese de Sosyolog Kudret Akay'ın çalışmalarını önemserim. Çıkan sonuçları her zaman incelemeye değer bulurum.

Akay'ın bu son çalışmasını yaparken ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili nabzı yokladığına eminim. Onunla ilgili sonuçları açıklamamış olmasının nedenlerini de sorgulamam. Kendine göre profesyonel ölçekte nedenleri olduğuna da eminim.

Ancak anketin sonuçlarına bakılıp iyi incelenirse, Kıbrıs Türk halkının 2004'teki Annan Planı furyası ile günümüz arasında radikal bir tavır değişikliği içerisine girmiş olduğunu görebiliriz ki bu bana göre son derece önemli.

İlk bulgu ise Annan Planı'na büyük ölçüde evet diyen halkımızın aynı plan bir daha önüne gelse buna hayır oyu vereceğini söylemesidir.

Bir başka değişle, 2003 ve sonrası dönemde hepimizi içine saran, "nasıl olursa olsun da bir çözüm olsun" düşünce yapısı yerini "evet çözüm olsun, ancak bizim istediğimiz şekilde bir çözüm olsun" düşünce yapısına bırakmıştır.

Yani Güzelyurt'un Rum parça devletine verilmesini kabul eden çoğunluk artık yok. Karpaz'ın verilmesini içine sindirebilen çoğunluk da yok.

Rumlarla kardeş kardeş yaşayabileceğimizi düşünen, ortak vatan ve tek bir Kıbrıslı halk düşünceleri üzerine çözüm istencini bina eden bir çoğunluk da artık yok.

BM'nin iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözümü bulmasının mümkün olmadığını düşünenler büyük bir çoğunluktayken, böyle bir çözümü isteyenler de çoğunlukta ancak Rumların böyle bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini düşüneneler de aynı şekilde çoğunluğu oluşturuyor.

Biraz karışık gibi görünse de aslında basit.

Annan Planı'na evet diyen Kıbrıslı Türklerin önemli bir çoğunluğu bugün, Güzelyurt ve Karpaz verilmeden, Türk Askeri'nin güçlü bir şekilde adadaki varlığının devam edeceği, garantörlüğün bulunduğu, Kıbrıslı Türklerin ayrı egemenliğinin olduğu, dönüşümlü Cumhurbaşkanlığı'nın bulunduğu, Rumların mülklerinin iade edilmeyeceği, Rumların Türk bölgelerine asla yerleştirilmeyeceği, Türkiye'nin onay verdiği, iki kurucu devletten oluşan Federal bir çözüm istiyor. Üstüne üstlük bu insanların yine büyük bir çoğunluğu Rumları tarihsel düşman, Türkiye'yi Anavatan ve kendilerini Kıbrıslı Türk olarak nitelendirirken, vatan olarak gördükleri coğrafya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

Anlayacağınız Kıbrıslı Türker bu süreç içerisinde kendilerine uygun buldukları yeni bir çözüm modeli geliştirmişler. Belki de gerçekleşmeyeceğini, Rumlar tarafından kabul edilmeyeceğini bile bile bu modeli ortaya çıkarmışlar.

Sanırım Cumhurbaşkanı adaylarımız bu çalışmayı dikkatle incelemeli.

En azından oylarını bekledikleri halkın ne istediğinden haberdar olmalılar.

Şimdiye kadar gördüğüm kadarıyla bu çalışmada ortaya çıkan beklentilere kendi doğası içerisinde yanıt veren bir aday varken, vermeyenler çoğunlukta.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları