Manipülasyon ve panzehri

Yayın Tarihi: 17/04/15 13:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Normalde gerek sosyal medyada gerekse de konvansiyonel medyada kara propagandan ya da yeraltı seçim kampanyaları sağ kanattan yürütülen adaylar tarafından yaptırılır normalde. Bunun sığ, faşizan ve kalleşçe olduğu söylenip eleştirilir.

Bu seçime bakıyorum da sağ aday bu yola hiç tevessül etmediği bir ortamda iki sol adayın etrafındakiler ve kendini doğru dürüst ve temiz olarak niteleyen diğer adayın destekçileri özellikle sosyal medya üzerinden olmadık işlere kalkışıyorlar.

Manipülasyon bir ilimdir aslında. İnsanların verecekleri kararı etkilemek için gerçek olmayanı gerçekmiş gibi sunmak diye tabir edilir çok basit bir şekilde.

Ben bu işin ustası ve manipülasyon konusunu inceleyen dünyadaki sayılı bilim adamlarından Rahmetli Doğan Harman'ın yanında yetiştiğim ve şu sıralar da bu konuda bir Yüksek Lisans çalışmasının ortasında olduğum için acemice yapılmaya çalışılanları görüyorum ve de gülüyorum. Ancak herkes benim gibi bu konuda gözü açık ve hazır değil, bu yüzden de bazı kitleler bu yalanlara inanıp kararlarını sorgulayabiliyorlar.

Büyük usta Doğan Harman "Manipülasyonun en temel panzehri Şüphedir" derdi.

Yani manipülasyona maruz kalacağınız ihtimali olan her noktada şüphe ettiğinizde ya da size sosyal medya ya da geleneksel medya aracılığı ile bir bilgi enjekte edilmeye çalışıldığını hissettiğiniz zaman o bilgiye şüphe ile yaklaşmanız sizi bu yalandan kurtaracaktır.

Örneğin geçtiğimiz hafta sosyal medya üzerinde bilerek ve isteyerek halkı yanılmak amacıyla Kudret Özersay taraftarları, Derviş Eroğlu'nun Perşembe günü adaylıktan çekileceğini yaydı. Sosyal medya üzerinde hızla yayılan bu sahte gerçeklik, Eroğlu'nun etrafında birleşen insanları yılgınlığa, "Biz onun kazanması için uğraşıyoruz ancak o bizden habersiz çekilmeyi düşünüyor" dedirtip, Eroğlu taraftarlarının kararını etkilemek için yapıldığı açık. Perşembe günü geçti, Eroğlu yapacağı büyük miting için hazırlıklarını yapıyordu, çekilme falan olmadı.

Aynı şekilde Sevgili meslektaşım Sami Özüslu'nun önceki gün yazdığı Özersay'ın ikinci tura çıkma ihtimalinin olduğu şeklindeki manipülatif yazı. Tek yapmanız gerek yazısında anlattıklarına şüphe ile bakmak. Sami neden böyle bir yazı yazsın? Diye sorgulamak. Yanıt çok basit. Özersay azcık etlenip butlanırsa, Eroğlu'ndan oy çalacağı ve siber ile Eroğlu arasındaki uçurumun nispeten azalacağını düşündüğü içindir. Halbuki o da pekala biliyor ki Özersay'ın ikinci tura çıkma ihtimali hiç yok. Dolayısıyla yine Eroğlu taraftarlarını maniple edip kararlarını etkilemek ve oy renklerini kendi adayına yarayacak şekilde değiştirmek amacıyla böyle bir yazı yazmış.

Aynı şekilde Kudret Özersay Basın Bürosu Fuat Namsoy ve Mehmet Hulisioğlu'nun desteklerini açıkladığı basın açıklamasında yine bir manipülasyon yapmaya kalkışmış. Ek fotoğraf diye ikinci bir mailde gönderdiği fotoğraflarda Girne Belediye Başkanı Nidai Güngürdü ile Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser'in Özersay ile olan fotoğraflarını göndermiş. Gönderdiği haberde de başka Belediye Başkanlarından isim vermeden bahsederek, manipülatif bir şekilde bu belediye Başkanları'nın da ona destek vereceği algısını yaratmaya çalışmış. Havadis Gazetesi de bu manipülasyonu devam ettirip aynı fotoğrafları manşetine yerleştirmiş. Amaç manipülasyon.

Şüpheyle baktığınızda aslında her şey çok daha net ortaya çıkıyor.

Manipülasyon dediğiniz vaka kirli bir şeydir ve temizim diye ortalıkta dolaşanların tevessül etmemesi gereken bir olaydır. Seçilmek için halkına manipülatif yöntemlerle yalan söyleyen adaylar, gücü eline geçirdikten sonra neler yaparlar varın siz düşünün.

O yüzden seçime bir gün kala, twitter'den, facebook'tan ya da gazetelerden yazılıp çizilenler özellikle şüphe ile bakın, sorgulayın. Bu adam neden böyle yazıyor diye düşünün.

Şu an okuduğunuz yazıya dahi şüphe ile bakın.

Gerçi bu yazıda maniplüasyon yapacak olsam size manipülasyonun panzehrinin de yazmazdım ama yine de siz şüphe ile bakın.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları