İngiltere seçimlerinin bizimkilere öğretebilecekleri

Yayın Tarihi: 09/05/15 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Uykusuz bir gecenin ardından İngiltere'deki seçim sonuçları ile ilgili resim de netleşti.

Muhafazakar Parti bütün anket şirketlerinin tahminlerinin aksine seçimi kazandı ve Mecliste hatırı sayılır bir çoğunlukla Daily Mirror Gazetesi'nin iddiası gibi 10 Downing Street'ten kimse taşınmak durumunda kalmayacak.

David Cameron İngiltere Başbakanı olarak görevine devam edecek.

Gelelim diğerlerine ve bizdeki muadillerine.

Hükümet ortağı Liberal Demokrat Parti Başkanı Nick Clegg, partisinin yaşadığı büyük hezimet üzerine daha seçim sonuçları kesinleşmeden parti liderliğinden ayrılacağını duyurdu.

Diğer taraftan İşçi Partisi Başkanı Ed Milliband da kendi partisinin yaşadığı yenilgi üzerine o da parti başkanlığından istifa etti.

Bunu İngiliz siyasetçiler neden yapar? Çok basit partilerinin önünü açmak ve bundan sonraki seçimde bir başarı elde edebilmesine olanak tanımak için.

İngiliz siyaseti bunlarla doludur.

David Cameron'dan önceki Muhafazakar Parti Başkanı William Hauge, partisinin Tony Blair'li İşçi Partisi karşısındaki yenilgisi üzerine istifa etmişti. Bir daha geriye gidecek olursak yine Muhafazakâr Parti Lideri İan Duncan Smith aynı şekilde Blair'in İşçi Partisi'ne yenilmesinden sonra yine aynı şekilde hiç beklemeden parti liderliğinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Ne oldu? İlkinde değilse bile ikinci istifa sonrasında Parti David Cameron liderliğinde yenilenip yoluna devam etti ve ikinci dönem iktidarına yürüdü.

Gelelim bir başka güncel örneğe İskoç Ulusal Partisi (SNP) bu seçimde İşçi Partisi'ni özellikle İskoçya'da ezdi geçti. İskoçya'daki 59 sandalyenin 56'sını aldı.

Peki kimdi bu SNp biraz hatırlayalım.

Geçtiğimiz yıl yapılan ve İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın bir parçası olarak kalıp kalmayacağı yoksa bağımsız bir devlet mi olacağı ile ilgili Referandum 'da "Evet" kampanyasını yürüten parti idi.

Referandum 'da SNP'nin yürüttüğü evet kampı yenilip İskoçya Birleşik Krallık'ın bir parçası olarak kalınca dönemin SNP Lideri Alex Salmond partisinin liderlik koltuğunu hemen o gece bıraktığını açıklamıştı.

Bakın SNP ve Alex Salmond bunun meyvesini dün nasıl topladı. İskoçya'da kesin bir SNP zaferi ve Alex Salmond'un yeniden kendi bölgesinden milletvekili seçilmesi.

Yani gelişmiş demokrasilerde, bir yenilgi anında, siyasi parti başkanları hiç beklemeden ve hemen istifa ediyorlar. Sorumluluğu aldıkları gibi partilerinin bundan sonraki yarışlarda başarılı olabilmesi için önünü açıyorlar.

Sanırım bizdeki siyasi partilerin İngiliz siyasi erdemlerinden öğrenecek çok şeyleri var.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları