Ayrı ülke iddiamızdan vazgeçmiş bulunuyoruz

Yayın Tarihi: 16/05/15 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

2003'te kapılar açıldığında Güney Kıbrıs "Kıbrıs'ın kuzeyin ülkemizden ayrı bir ülke değil. Biz zaten kapılar hiç kapatmadık ki" diyerek resmi politikalarına uygun bir şekilde davrandılar.

Öte yanda kapıları açan Kıbrıs Türk tarafı ise "Ayrı egemen bir ülkeyiz" diyerek Kara giriş kapısı formatında bir uygulama yaparak muhaceret memurları görevlendirdi ve vize kağıtlarına Giriş-Çıkış mühürleri vurulması ve seyahat belgesi zorunluluğu getirdi.

Bu dönemin hükümetinin ve Cumhurbaşkanlığı'nın "Ayrı bir devletiz" tezine son derece uygun iken diğer taraftan Rumların psikolojisini bozdu ve "Ülkemiz bir bütündür. İşgal rejimine pasaport gösterip ülkemizin diğer kısmına geçmeyiz" diyen birçok Rum halen Kuzey Kıbrıs'a geçmedi.

Dünkü gelişme ile durum değişti.

Artık Güney Kıbrıs'ta yapılan uygulama ile bizdeki uygulama aynı.

Yani bir kimlik kontrolü olacak ancak vize mühür gibi ayrı ülkenin sınır kapısından giriş yapılıyor hissi veren uygulama artık tarihe karıştı.

Bizdeki, artık KKTC Sınır Kapısı diye nitelendirmenin teknik olarak doğru olmayacağı kontrol noktalarında Polis geçiş yapacak olanların aracına kadar gelecek, kimlikleri toplayacak, bir kontrol yapacak ve kimlikleri iade ettikten sonra da iyi yolculuklar dileyip bir sonraki araca bakacak.

Güney'deki uygulama ile aynı.

Bir anlamda da Güney Kıbrıs'ın yıllardır yürüttüğü "Kuzey'de ayrı bir devlet yok" politikasına uygun.

Bir başka ifadeyle Kıbrıs Türk yönetimi, Cumhurbaşkanlığı, hükümeti ve hatta Türkiye'deki yetkililer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ayrı bir devlet olduğu iddiasından vazgeçmiştir.

Ya da başka bir söyleyiş tarzı ile "zaten çok da iddialı olmadığımız ayrı ülke iddiamız ile ilgili iddiamızdan vazgeçmiş bulunuyoruz"

Gerçi federal bir çözüm için çalışılıyorsa, ki 11 Şubat belgesi ve Cumhurbaşkanı Akıncı'nın tavrı bunu net bir şekilde işaret ediyor, eski uygulama zaten bu ideal net bir şekilde çelişiyordu.

Yanlış anlaşılmasın benimki bir eleştiri değil. O sevimsiz beyaz kağıtlar kalmalı, tak tuk mühür sesleri ile geçişlerimiz gerçekleşmeli diye bir savım yok.

İyi olmuş bence.

Ancak bunun ne anlama geldiğini de herkesin bilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bizim gibi düşünen var düşünmeyen var.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları