Serdar Denktaş ve "Two By Four Journalism"

Yayın Tarihi: 20/05/15 07:41
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

İyi başlık attığımı söyler hemen herkes.

İngiliz ekolü gazeteciliğe olan yatkınlık ve hayranlığım ve 90 yılların sonundan başlayıp 2000'li yılların başına kadar sürdürdüğüm Uzan Grubu'nun Star Gazetesi Kıbrıs Temsilciliği döneminde bu tür kelime oyunlu başlık ve manşetleri Türkçe olarak tecrübe etme şansım oldu.

Gazetecilikte, özellikle basılı olanında başlık bana göre haberin yarısından biraz fazlasıdır.

Buna Gazetecilik terminolojisinde "Two By Four Journalism" denir. Türkçe'si ikiye dört Gazetecilik olarak doğrudan çevirdiğimde bile İngiliz dilinde olduğu gibi pek bir anlam taşımıyor.

Taşımaz çünkü, 2'ye 4 ya da 2 X 4 bir gazetecilik ifadesi değil aslında, bir kereste terimidir.

2 inçe 4 inç boyutunda ahşap kalas ölçüsünü ifade eder.

Hikayesi de şöyle.

Adamın biri eşeğinin sırtına onun neredeyse taşıması imkansız bir yükü yükledikten eline aldığı bir kalası hayvanın başına vurmaya başlar.

Tesadüfen oradan geçen bir başka kişi ise eşeği acıyıp adama hiddetlenip olaya müdahale eder ve, "Bre insafsız neden zavallı hayvana vuruyorsun" diye çıkışır.

Eşeğin sahibi de istifini bozmadan, "Eşeğin bu yükü buradan şu ilerideki köye taşımasını istiyorum, o yüzden vuruyorum" der.

Yabancı; "Peki neden ona bunu söylemiyorsun" diye serzenişine devam eder.

Eşeğin sahibi; "Söyleyeceğim. Ama ilk önce kafasına vurarak dikkatini çekmeye çalışıyorum" diye verir.

İşte gazetecilikte başlık da aynen bu şekilde kalasla birisinin kafasına vurup dikkatini çekmeye yarar. Eğer başlığınız yeteri kadar dikkat çekici ise, haberiniz okunur ve gazetecilik yaparken sağlamaya çalıştığınız iletişim süreci, mesajı alacak olanın sizin yazdığınız haberi okumasıyla, tamamlanmış olur.

Elinizde tuttuğunuz bu gazeteyi DP Genel Başkanı Milletvekili Serdar Denktaş yaptı dün.

Yaptı diyorum çünkü gerçekten o yaptı.

Hele hele manşet haber olarak kendisine önerilen haberin manşet olmasına karar verdikten sonra başlığı beğenmeyip, daha yaratıcı bir başlık bulunması gerektiğini söylemesi. Sonra da birinci sayfamızda gördüğünüz o muhteşem başlığı elindeki boş sayfaya karalayıp, hepimizi şaşırtması gerçekten çok hoştu.

Ben bile, ki bu konularda ayıptır söylemesi biraz ünüm var, daha iyisini hatta bunun kadar iyisini bulamazdım. Zekice bir kelime oyunu ile tek kelime gibi duran ama iki kelime olarak da algılanabilen, üstüne üstlük bütün haberi anlatan

Serdar Denktaş'ın attığı başlık Kıbrıs Postası'nın 2015 en iyi başlıkları arasında ilk beşe girmeyi şimdiden başardı.

Şahane başlık için onu kutlar, yoğun mesaisi içinde dünkü tatil gününde bizlerle mesai yaptığı için kendisine teşekkür ederiz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları