Bir şeyler erozyona uğruyor sanki

Yayın Tarihi: 20/07/15 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Bugün 20 Temmuz.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutlandı ülkemizde yıllardır.

Bizim taraftakiler kutladı, Güney Kıbrıs'takiler ise protestolar yaptı, kınadı.

Bugün bakıyorum da 20 Temmuz adanın iki yanındaki insanlar arasındaki algılanış biçimiyle gösterdiği farklılık yavaş yavaş, Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan insanlar arasına sirayet etti.

"20 Temmuz artık kutlanmasın bu ülkede" noktasına gelen insanların sayısı neden bu kadar çok çoğaldı?

Ben kutlanmasın demiyorum. Kutlansın da demiyorum. Hazırlanılıp anılmasında, 20 Temmuz'un ne anlama geldiğinin bilinmesinde ve bildirilmesinde büyük yarar görmekle birlikte, tören tertibat konusunda nötrüm doğrusu.

Yapılması beni rahatsız etmediği gibi, yapılmaması ile ilgili önceki gün ve dün sosyal medya üzerinden okuduğum görüşleri de paylaşmıyorum.

Ama 20 Temmuz törenleri neden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu kadar böldüğünü de merak ediyorum doğrusu.

Eskiden geçen tanklarla gökyüzünü ikiye ayıran uçaklar Kıbrıs Türk halkının neredeyse tümünü mutlu eder, gururlandırırdı.

20 Temmuz çok özel bir gündü ve insanlar bu günde gülümserdi. Adı üstünde Bayram idi.

Bugün ise çoğunluğu yine aynı duyguları paylaşmakla birlikte, hatırı sayılır bir kesim ise 20 Temmuz denince yüzlerini ekşitmeye başladılar.

Bugün artık mecliste bu görüşleri açıkça paylaşan ve takdir toplayan vekil ya da vekiller var. Tabi ki görüşlerini diledikleri gibi ifade etme haklarına hürmet ediyorum.

Sosyolog değilim, toplum bilimi uzmanı da değilim. O yüzden bu tavır değişikliğinin ne anlama geldiğini buradan söyleyemem ama gözlemlediklerim, 20 Temmuz'un toplumu bir arada tutmak üzere tasarlanmış bir bayram olduğunu ancak son zamanlarda toplumu ikiye böldüğünü söylemek için bu alanlarda akademik kariyer yapmış olmaya gerek yok.

Sanırım şu güne kadar halkın bu tür duygularını sömürmüşlerin ülkeyi getirdikleri nokta nedeniyle, siyasilerden almak istedikleri hıncı 20 Temmuz'dan çıkarmak isteyenler bu kesimin büyük çoğunluğunu oluşturuyor diye bir tahminde bulunursam çok yanılmış olmam sanırım.

Evet aralarında 20 Temmuz'u bir işgal olarak niteleyenlerin olmadığını buradan söylersem hepiniz bana ir tarafınızla gülersiniz, ancak bu düşüncede olanlar hep vardı. Onlardan bahsetmiyorum.

Sonuç olarak, ki bu yazıdan bir sonuç bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak, 20 Temmuz kutlamalarımızda, kutlama şeklimizde, ya da kutlama haleti ruhiyemizde farklı bir şeyler var bu son birkaç yıldır.

Ne olduğunu tam olarak kavrayamakla birlikte sanırım bir şeyler erozyona uğruyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları