Böyle habere yemek ısmarlarım

Yayın Tarihi: 25/07/15 09:08
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Eskisi kadar sık olmasa da arkadaşlar, "Abi sana iyi bir haberim var" diye odama girerler. Ya da eşim aynı şekilde, "sana iyi bir haberim var" diye heyecanlandırır, Haberi almadan reaksiyonum artık klasikleşmiştir, "iyi habere yemek ısmarlarım" diye.

Evet iyi habere yemek ısmarlarım. O kadar azaldı ki duyduğumuz iyi haberler.

O kadar kıt oldu ki bu yüzümüze gülümseme getiren haberler ki, yemek dahi ısmarlayacak duruma geldik iyi haberin elçisine.

Üniversitelerimiz ile ilgili idi iyi haber dün.

2015 LYS sonuçlarına göre KKTC üniversitelerine 8097'si lisans, 2662'sı ön lisans olmak üzere toplam 10759 öğrenci yerleşmiş. Ek kontenjanla bu rakamın daha daha da artacağı ifade edilirken, bu yıl KKTC üniversitelerini tercih eden öğrenci sayısında da genel bir artış olduğu haberi geldi.

E bu haberi verene yemek ısmarlamak da farz oldu.

Anladığım kadarıyla gelen basın bildirilerinden hemen hemen bütün üniversiteler bu rakamlardan memnun, Yakın Doğu Üniversitesi bu yıl "tercihlerin beyi" konumunda 2955 öğrenci fakültelerine yerleştirerek, devlet üniversitesi Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin üzerinde bir sayı ile tercih dönemini kapattı. Doğu Akdeniz Üniversitesi ise bir önceki yıla oranla daha yüksek bir rakam tutturduğu için mutlu.

Girne Amerikan Üniversitesi'nin rakamı da 1893 ki onlar için ne ifade ettiğini bilmemekle birlikte çok iyi bir rakam olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ise kontenjanının yüzde bakımından en fazla dolduran üniversite olduğu için mutlu.

Lefke Üniversitesi'nin muhteşem yükselişi devam ediyor. Üvey evlat muamelesi gören Lefke bölgesindeki canlılık daha da artacak gibi görünüyor.

Yeni açılan üniversitelerimiz de ilk yıllarının içinde olmalarına karşın LYS tercihlerinden daha küçük de olsa paylarını alıp gelecek vadetmeye başladılar.

Bundan güzel haber olur mu? Bence olmaz.

Bu yerleştirmelerin firesiz bir şekilde kayda dönüşmesi, ek kontenjanlarla bu rakamların artması ve uluslararası öğrencilerin de bu oranda artması ile KKTC'deki üniversite öğrencisi sayısının daha da artması en güzel haber olacak inşallah.

Hep söylerim, turizme değil de yüksek öğrenime konsantre olun diye.

Yüksek Öğrenim Bakanlığı artık kesinlikle şart ve gerekli.

Düşünün öğrenci sayısının yüz bine ulaştığını.

Bu ülkemizde yaklaşık 10 kalacak turist demek oluyor. Ortalama her bir öğrenci kirası, yemesi, içmesi, giyinmesi, eğlenmesi, okul harcı hariç, ortalama ayda 1000 Dolar para harcadığını. Hesap çok basit.

1000 X 100,000 X 10 = Bir Milyar Dolar.

Yani ülkenin ekonomisine Bir Milyar Dolar nakit, sıcak ve canlı para enjekte edilecek. Bunu küçük esnaf, ev sahibi, taksici, butik, berber, restoran vs. vs paylaşacak.

Ne kadar öğrenci o kadar öğretim görevlisi, o kadar güvenlik görevlisi, o kadar yönetici, o kadar işçi, şoför vs. vs. Bunların paraları da öğrencilerin ödediği okul harçlarından, üniversitelerin çalışanlarına ödedikleri ve onların da piyasada harcadıkları paralardır. Bunu da üzerine eklediniz alın size KKTC bütçesi kadar bir para.

Neden bu kadar sevindiğimi anladınız mı şimdi.

Böyle haberlerle gelin, yemekler benden.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları